Košarica
0
V nakupni košari ni artiklov.

Ne glede na raso ali ten kože, se bo večina nas nekoč spopadala z rjavkastimi ali pepelnatimi pigmentnimi madeži na koži. Koža bo na določenih predelih bodisi svetlejša bodisi temnejša kot običajno, ali pa bodo vidne neenakomerne lise rjavih do sivih madežev.

 

Pigmentni madeži: vzroki in rešitve!

Pigmentacija kože se pojavi kadar telo proizvaja preveč ali premalo melanina. Melanin je pigment, ki ga proizvajajo specifične celice – melanociti. Nastajanje melanina spodbudi encim tirosinas, ki je odgovoren za barvo naše kože, oči in las. Najpomembnejši vzrok neželenega proizvajanja melanina je kronično izpostavljanje sončnim žarkom ali pa hormoni – še posebej med nosečnostjo ali zaradi jemanja kontracepcijskih tablet.

Melanin v koži do določene mere ščiti pred soncem, in sicer tako, da absorbira ultravijolično svetlobo. To nam tudi pove zakaj so ljudje s temnejšim tenom kože manj dojemljivi za sončne opekline in nasploh za poškodbe, ki jih povzroča sonce. Vendar manj dojemljivi ne pomeni enako kot imuni.

 

Kaj narediti? Začnite s sončno kremo!

Ključnega pomena je kontrolirano izpostavljanje sončnim žarkom, kar pomeni izogibanje soncu ali vsaj zelo pazljivo in omejeno izpostavljanje ter vsakodnevna (365 dni na leto!) in izdatna uporaba dobre sončne kreme. Vestna vsakodnevna uporaba sončne kreme do neke mere popravlja že nastale poškodbe in hkrati ščiti pred nadaljnjimi poškodbami od sonca, ki je pravzaprav tudi ključni vzrok celotnega problema.

Da bi zmanjšali pigmentacijo ali jo vsaj imeli pod kontrolo, je najbolj pomembna ravno previdnost pri izpostavljanju soncu in uporaba sončne kreme z zaščitnim faktorjem 15 ali več (več je ponavadi boljše) z UVA zaščitnimi filtri, kot so titanijev dioksid, cinkov oksid, avobenzon, Mexoryl SX ali Tinosorb. Uporaba eksfoliantov, pilingov ali laserskih tretmajev brez istočasne uporabe sončne kreme je metanje stran vašega časa in denarja. Nezaščiteno izpostavljanje sončnim žarkom je primarni vzrok nastanka ene od vrst pigmentacije kože, ki se imenuje melazma. Kakršnikoli tretmaji in izdelki žal ne morejo delovati optimalno, če je vaša koža dnevno nezaščiteno izpostavljena sončnim žarkom in nadaljnji škodi. Preden pričnete iskati najboljšo izbiro za vaše rjave ali sivkaste pigmentne madeže, pričnite z redno uporabo sončne kreme in zmanjšanim izpostavljanjem soncu. 

Priporočamo vam naslednje izdelke

Paula’s Choice

Redna cena: 42,00 €

Special Price 37,80 €

Paula’s Choice
60,00 €
Paula’s Choice
60,00 €

Kombinacija je ključ do uspeha

Medtem, ko je sončna krema in izogibanje direktnemu soncu ključnega pomena, pa je enako pomembno tudi zaviranje povečane proizvodnje melanina, ki je posledica poškodb zaradi dolgoročnega izpostavljanja soncu. Obstaja veliko možnosti o katerih velja dobro razmisliti, ko iščete pravo rešitev. Najbolj učinkovite rešitve so ponavadi kombinacija topičnih losjonov ali gelov, ki vsebujejo sestavine, ki zavirajo melanin, skupaj z redno uporabo dobro formulirane sončne kreme in retionoidov na recept (kot je naprimer Renova ali generične verzije, ki vsebujejo tretinoin – tip retinoida).

 

Topični tretmaji

Hidrokinon je ključen pri zmanjševanju kožnih pigmentacij. Topično nanašanje hidrokinona se po mnenju mnogih dermatologov in obširnih raziskav smatra kot varna in učinkovita izbira pri zmanjševanju pigmentacije. Topični hidrokinon v 2% koncentraciji je izven EU na voljo v kozmetičnih izdelkih ter v 4% koncentraciji, ki je na voljo na recept.

Nekatere raziskave so pokazale, da naj bi bilo topično nanašanje azelaične kisline v koncentraciji med 15% in 20% enako učinkovito kot hidrokinon, le z zmanjšanim tveganjem za nastanek iritacije.

Tretinoin je ravno tako uspešen pri hiperpigmentaciji in koži poškodovani od sonca.

Kojična kislina, sama ali v kombinaciji z glikolno kislino ali hidrokinonom je ravno tako pokazala dobre rezultate pri zaviranju tyrosinase, vendar pa ima kojična kislina določene težave v smislu stabilnosti in potencialnih negativnih učinkov na kožo in se v današanjem času le redko uporablja.

Nekaj raziskav je pokazalo, da je vitamin C in veliko rastlinskih izvlečkov učinkovitih pri zaviranju nastajanja melanina, vendar zaenkrat prednjači hidrokinon z najbolj impresivno količino raziskav.

 

Alfa hidroksi kisline

Alfa hidroksi kisline največkrat najdemo v obliki laktične kisline ali glikolne kisline, ki sta tudi najbolj raziskani obliki AHA kislin. Njihova molekularna velikost namreč dopušča učinkovito penetracijo v zgornje plasti kože. Velja splošno prepričanje, da AHA kisline v koncentraciji od 4% do 15% niso učinkovite pri zaviranju nastajanja melanina, zaradi česar naj ne bi imele učinka na posvetlitev temnih pigmentnih madežev, kljub temu, da je njihova glavna korist odstranjevanje nezdravih in abnormalnih plasti celic na površini kože (eksfoliacija ali luščenje), kjer se kumulirajo tudi hiperpigmentacijske celice. Celo več, nekatere raziskave so pokazale, da laktična in glikolna kislina lahko zavirata nastajanje melanina – poleg klasičnega učinka luščenja, ki ga imajo AHA kisline.

Kakorkoli, obstaja dobršna količina raziskav in dokazov, da so AHA kisline v kombinaciji z ostalimi tretmaji, kot je  hidrokinon, tretinoin in seveda učinkovita sončna krema, zelo učinkovite pri izboljšanju splošnega izgleda kože poškodovane od sonca, hkrati pa pomagajo ostalim sestavinam hitreje penetrirati v kožo. Čeprav ne obstaja primerljiva raziskava kar se tiče salicilne (BHA) in njenega učinka na melazmo, je glede na podoben učinek na kožo, kot ga imajo AHA kisline, smiselno sklepati, da imajo podoben učinek tudi na svetlenje pigmentnih madežev.

 

Laserski tretmaji

Tako ablativni kot neablativni laserji lahko zelo pripomorejo pri izboljšanju melazme. Rezultati pa niso vedno kosistentni in težave se lahko ponavljajo (kot je hipo ali hiperpigmentcija). Še več, takšni laserski treatmaji so ponavadi težavni za tiste s temnejšim tenom kože. Vendar pa takrat, ko laserski tretmaji pokažejo učinke, lahko občutno izboljšajo videz kože, še posebej, če se jih kombinira z drugimi topičnimi tretmaji, ki smo jih omenjali. Rezulati se lahko pokažejo zelo hitro in čeprav so ponavadi dragi, so nekaj s čimer velja poskusiti, sploh kar se tiče trdovratne pigmentacije. Obstaja veliko vrst laserjev, ki so za ta namen učinkoviti; kateri je za vas najbolj optimalen, pa je najbolje, da povprašate izkušenega dermatologa, ki ima izkušnje z različnimi laserji.  

 

Viri: Journal of the American Academy of Dermatology, May 2006, supplemental, pages S262-S281; and May 2005, pages 786-792; Dermatologic Therapy, June 2004, pages 196–205; and January 2001, page 46; Journal of Cosmetic and Laser Therapy, March 2005, pages 39-43; Journal of Cutaneous Medicine and Surgery, April 2004, pages 97-102; Journal of Drugs in Dermatology, November-December 2005, pages 770-774; and September-October 2004, supplemental, 27-34;  Dermatologic Surgery, March 2006, pages 365-371; October 2005, page 1263; and February 2005, pages 149-154;  Lasers in Surgery and Medicine, April 2000, pages 376-379; Cutis, February 2004, supplemental, pages 18-24; Dermatological Surgery, June 1999, pages 450-454; International Journal of Dermatology, August 2004, pages 604-607;and December 2003, pages 966-972; Archives of Dermatology, December 2002, pages 1578-1582; American Journal of Epidemiology, April 2005, pages 620-627; The American Journal of Clinical Dermatology, September-October 2000, pages 261-268; and The British Journal of Dermatology, December 1996, pages 867-875.

VIP PONUDBE IN NOVOSTI

Vpiši se na e-novice. Brez skrbi, novičke pošiljamo le,
ko imamo kaj zanimivega za povedati.
w