Košarica
0
V nakupni košari ni artiklov.

Ekcem (znan tudi kot atopijski dermatitis) je splošen izraz, ki ga uporabljamo za definiranje več vrst kožnih izpuščajev – od takih, ki se lahko pojavijo na manjših predelih kože, rahlo srbijo, so suhi in razdraženi, do kronično vnetih, krastavih območij, ki prekrivajo celotno telo in jih navadno spremlja nenehno srbenje in kdaj tudi izcedki. Ekcem se pojavlja v več oblikah, pri vsakemu posamezniku lahko izgleda in se občuti drugače. Najbolj pogosti predeli, kjer se ekcem navadno pojavlja so na pregibu rok in nog, na hrbtni strani vratu, na zadnji strani rok, na vrhu stopal in na zapestjih.

Kaj povzroča nastanek ekcema?

Ena izmed prevladujočih teorij je, da ima oseba z ekcemom kratkostični imunski odziv, kar pomeni, da se koža ob stiku z neko snovjo odzove abnormalno. Pri hujših primerih ekcema je lahko ta snov celo voda. Za druge lahko predstavlja sprožilec vse od oblek, detergentov, mil, trave, hrane, izdelkov, alergenov (vključno s pršicami), do pomanjkanja vlage ali pa kombinacija vseh teh elementov. Še bolj frustrirajoče je, da je reakcija lahko prekinjajoča, brez kakršnekoli konsistence ali razloga zakaj in pa kdaj. Zdi se pa tudi, da obstaja dedni element za ekcem. Na primer, otroci staršev,  ki bolehajo za ekcemom imajo 80% možnosti, da se ekcem razvije tudi pri njih. Pri obeh starostnih skupinah je navadno stres tisti dejavnik, ki sproži, podaljša ali poslabša izbruhe ekcema.

Ne glede na vzrok, ekcemasta koža ob stiku z eno ali več različnimi snovmi ali ob določenih okoljskih pogojih reagira tako, da izgubi nadzor in ustvari blago do hujšo obliko vnetja, ki povzroči srbenje in praskanje.

 

Tipi ekcema

 • Atopijski ekcem (atopijski dermatitis): Verjetno najbolj pogubna in boleča oblika ekcema, za katero je značilna intenzivnost in neznosen občutek srbenja in draženja, kar pušča kožo razpokano in bolj dovzetno za okužbe.
 • Alergijski dermatitis: Ta specifična oblika ekcema se pojavi, ko pride določena snov v stik s kožo in povzroči pretirano reakcijo imunskega sistema, kar se pokaže kot vneta in občutljiva koža. Tipični krivci so dišave, nikelj, detergenti, volna, trava, citrusi, čistila in kis. Ko enkrat ugotovite, katera snov povzroča to reakcijo, in se ji izogibate, je problem rešen.  Pod to stanje spada tudi dermatitis na vekah. Prisotna je tipična blaga do srednje izrazita rdečica, prav tako tudi luščenje in otečena koža. To stanje je zelo pogosto in se pojavlja skoraj izključno samo pri ženskah, saj uporabljajo izdelke za oblikovanje las, ličila in lak za nohte, kar lahko zaide na predel oči. Najboljša rešitev je prenehanje uporabe izdelkov, ki dražijo kožo, zamenjate jih lahko z alternativo, ki ne bo sprožila reakcije.
 • Seboroični ekcem pri otrocih: Ta oblika ekcema ponavadi prizadene dojenčke v prvem letu življenja. Skorjasta, debela, včasih rdečkasta območja lahko delujejo problematično, toda ta motnja je redko srbeča in otrok je niti ne začuti.
 • Seboroični ekcem pri odraslih: Pojavi se pri večini ljudi med 20 in 40 letom. Običajno ga opazimo na lasišču kot rahel prhljaj, lahko se pa razširi na obraz, ušesa in prsa. Koža postane rdeča, vneta in začne se luščiti. Lahko ga povzroči razmnoževanje glivic. Če se stanje poslabša in vname, je verjetno potrebno zdravljenje s kremo proti glivicam.
 • Numularni ekcem: Pojavlja se na nogah. Numularni ekcem se pojavi v obliki okroglih roza/rdečih zaplatah, ki se lahko obarvajo tudi v oranžno, če je prisotno luščenje ali kraste. Če ga ne zdravimo, ta suha območja potemnijo in se odebelijo. Taka oblika ekcema je najbolj pogosta pri mladoletnih dekletih in ženskah med 50.-60. letom starosti. Največkrat se pojavi pozimi.

Priporočamo vam naslednje izdelke

Paula’s Choice
37,00 €

Kako negovati kožo z ekcemom?

Čeprav zdravila še vedno ni, situacija ni brezupna, saj poznamo veliko tretmajev, ki pomagajo pri lajšanju simptomov in ublažijo neprijeten občutek, ki ga povzroči ekcem.

Nežna, učinkovita nega kože: Prva linija obrambe je nežna rutina nege kože, ki prepreči ali zmanjša vnetje in ohranja kožo suho ter njeno povrhnjico nedotaknjeno. Če kožo preskrbimo z antioksidanti, sestavinami, ki izboljšajo kožno povrhnjico, in s pomirjevalnimi sestavinami, ki ne dražijo kože, lahko dosežemo izjemne rezultate pri večini ekcemov. Specifična priporočila najdete na koncu tega članka.

 • Izogibajte se dražečim sestavinam: Poleg nežne rutine nege kože in dobre vlažilne kreme, je zelo pomembno, da se izogibate snovem, ki bi lahko sprožile kožno reakcijo. Izogibanje znanim iritantom in daljšega stika z vodo je lahko izjemno koristno. Vašim rokam bo dobro delo, če boste že nekaj sekund po umivanju nanesli vlažilno kremo. Enako velja za katerikoli drugi prizadeti del telesa.
 • Oralni steroidi: Pri hujših oblikah ekcema, ko topični steroidi niso pripomogli k izboljšanju, lahko zdravnik predpiše oralne steroide, ki se jih lahko jemlje le pod strogim zdravniškim nadzorom zaradi možnih močnih stranskih učinkov.
 • Topični steroidi: Najbolj pogosta in najučinkovitejša zdravila za ekcem so topični steroidi, katere lahko dobite na recept (kortizol). Kozmetične kreme s kortizolom pomagajo pri zelo blagih oblikah, pri težjih pa potrebujete predpisane. Čeprav kratkoročnih stranskih učinkov ob uporabi večine predpisanih kortizol krem naj ne bi bilo, je še vedno zelo priporočljiva previdnost pri pogostosti nanosov – kremo nanesite samo na prizadeta območja in samo, ko je to potrebno. Ponavljajoča se, podaljšana uporaba kortizol krem lahko povzroči tanjšanje kože in prezgodnje staranje.
 • Fototerapija (ali terapija s svetlobo): Raziskave kažejo, da lahko izpostavljanje kože UVA in UVB žarkom pomaga zmanjšati simptome kroničnega ekcema. Terapija se izvaja pod zdravniškim nadzorom, kjer s posebno oblikovanimi žarnicami osvetljujejo prizadete dele telesa.  Večina hujših ali kroničnih oblik ekcema se lahko zdravi s kombinacijo sevanja UVA žarkov in predpisanih zdravil z učinkovino psoralen. Prosalen je lahko doziran oralno ali topično, njegova uporaba pa poveča dovzetnost kože za svetlobo. Ta oblika zdravljenja je znana kot PUVA (Psoralen + UVA žarki). 
 • Terapije s svetlobo so zapletene in drage. Izvajajo se pri zdravniku, večkrat tedensko v določenem časovnem obdobju, ki lahko traja tudi do več mesecev. Poleg tega pa obstaja rizik pospešenega staranja kože in povečana možnost obolenja za rakom zaradi obsevanja z ultravijoličnimi žarki. Negativne učinke lahko primerjamo s sončenjem.
 • Alternativne terapije: Vse tiste, ki iščete alternativo predpisanim zdravilom in metodam opisanim zgoraj bo verjetno razveselila raziskava, ki so jo izdali v januarski izdaji The Archives of Dermatology leta 2001. Raziskava, izvedena na Japonskem je pokazala, da se je dvema tretjinama obolelih za ekcemom stanje izboljšalo po enem mesecu pitja enega litra oolong (rdečega) čaja dnevno. V študiji je sodelovalo 118 pacientov, ki so skozi celotno raziskavo nadaljevali z zdravljenjem z njihovimi zdravili, poleg tega pa so pili oolong čaj narejen iz 10-gramske čajne vrečke, ki je pet minut počivala v vreli vodi. Po enem mesecu zdravljenja je 74 (63%) od 118 pacientov poročalo o rahlem do zmernem izboljšanju njihovega stanja. Dober odziv na zdravljenje se je pokazal tudi po šestih mesecih pri 64 (54%) pacientih.

Raziskava je sklenila, da je terapevtska učinkovitost oolong čaja lahko rezultat anti-alergijskih lastnosti polifenolov v čaju. Čeprav raziskava ni opazovala pozitivnih učinkov čaja ob prenehanju uporabe topičnih zdravil, so bolniki opazili izboljšanje. S kombinacijo topičnih mazil (vlažilne kreme in po možnosti kreme s kortizolom)  in oolong čajem lahko tako stopnjujete pozitivne učinke obeh, kar pa obolelim lahko prinese nekaj olajšanja.

VIP PONUDBE IN NOVOSTI

Vpiši se na e-novice. Brez skrbi, novičke pošiljamo le,
ko imamo kaj zanimivega za povedati.
w