Košarica
0
V nakupni košari ni artiklov.
 • bazalno-celični karcinom,
 • ploščato-celični karcinom in
 • melanom.
Bazalno-celični in ploščato-celični karcinomi se na koži pojavijo zaradi pomanjkanja primerne zaščite pred UVA in UVB žarki – torej zaradi nastavljanja soncu. Kar pa se tiče melanomov, pa lahko zapišemo, da je njihov nastanek odvisen tudi od genetskega zapisa posameznika, a povzročitelj za nastanek je še vedno sonce.

Če nas sonce večkrat opeče, če se sončimo brez močnih zaščitnih faktorjev ali se celo izpostavljamo solariju, se poškodujejo in spremenijo celice naše DNK. S ponavljajočim izpostavljanjem soncu tako imenovane mutirane celice počasi postanejo rakave. Ponujamo vam samo en res dober nasvet: zaščitite se pred soncem!

 

Kako lahko na svoji koži prepoznate znake kožnega raka

 1. Ranica, lahko tudi krvaveča, ki je dolgotrajna in se noče zaceliti, mora nujno na pregled k zdravniku. 
 2. Če na koži opazite spremembe, lise ali vnetja, ki se sicer lahko olupijo, a nikakor popolnoma ne izginejo, je čas za alarm.
 3. Preglejte svoja znamenja. Tisto znamenje, ki je gladko in ima zaobljen rob in vdrto sredino, je zrelo za pregled strokovnjaka. Pazite, da ne zamenjate mozolja ali ranice za tovrstna znamenja, saj se le-ta nikakor ne pozdravijo in ne izginejo.
 4. Bunkice, ki se svetijo, ali vozlički gladke površine, običajno roza ali rdeče barve (včasih tudi bele, rjave, črne), načeloma niso materina znamenja, sploh če se pojavijo iznenada. Svetleča ali/in znamenja so po navadi zadosten razlog, da obiščete dermatologa in preverite, kaj se dogaja.
 5. Kadar na koži opazite sledi, ki so izredno podobne brazgotinam, pa veste, da to niso – bele lise gladke površine, ki so na otip drugačne od kože okoli njih, pojdite na pregled.

Vsi strokovnjaki, zdravniki in dermatologi vam bodo svetovali enako: gosto tkana oblačila in kreme z dobro UV zaščito. Pomembno je, da prepoznate prve znake kožnega raka, saj lahko prva pomoč in prepoznavanje raka reši vaše življenje.


Kako prepoznati kožnega raka je na kratki ABCD listi zapisala ameriška akademija za dermatologijo. Kadar opazite sledeče znake, stopite k zdravniku po napotnico za dermatologa:

 • A = Asimetrija: kadar je del znamenja ali lise na koži drugačen od drugega.
 • B = Border - Meja: zabrisana linija med liso in zdravo kožo ali nepravilne oblike znamenja.
 • C = Color - Barva: znamenja, lise ali madeži so različnih barv od bele do živo rdeče, črne do rjave ali modre.
 • D = Diameter - Premer: merite in opazujte vsako znamenje, ki je večje od 6mm.

Strokovnjaki se strinjajo, da morajo biti najbolj pozorni svetlopolti ljudje in tisti, ki imajo rakava obolenja v družini. No, ti naj bi tako ali tako redno obiskovali dermatologa na šest mesecev. Opazujte svoja znamenja in spremembe, če je potrebno, beležite dogajanje z zapiski in fotoaparatom.


Bolj kot boste sami poznali svoja znamenja, lažje boste spremembe opisali svojemu zdravniku.  Ne pozabite: v zgodnjem stadiju je kožni rak popolnoma ozdravljiv brez večjih posledic, v kasnejših stadijih pa smrtno nevaren! 

Ko hitite na morje, na plažo ali v park, imejte vedno in povsod s seboj in na sebi: dobro kremo z visokim faktorjem, klobuk in gosto tkana oblačila, veliko sveže vode in zdravo pamet, da je sonce enostavno prenevarno! Za lep rjav ten se raje poslužite pene za samoporjavitev, ki deluje brez nevarnosti, ki jih prinaša sonce!


(Viri: Mutation Research, October 2010, pages 141–153; Cancer Epidemiological Biomarkers and Prevention, September 2008, pages 2388–2392; Dermatology, February 2008, pages 124–136; International Journal of Cancer, November 2007, pages 2105–2108; Recent Results in Cancer Research, Volume 163, 2003, pages 151–164; American Journal of Clinical Dermatology, May-June 2000, pages 167–179; Archives of Dermatology, December 2000, pages 1447–1449; and Journal of the American Medical Association, June 2000, pages 2955–2960.)

VIP PONUDBE IN NOVOSTI

Vpiši se na e-novice. Brez skrbi, novičke pošiljamo le,
ko imamo kaj zanimivega za povedati.
w