Košarica
0
V nakupni košari ni artiklov.

Rezultati znanstvenih raziskav so glede vpliva sončnih žarkov na kožo zelo jasni. Kremo z zaščitnim faktorjem bi bilo potrebno nanašati na izpostavljene dele kože vsak dan ne glede na vremensko napoved.

Poleg tega velja poudariti, da kljub visoki vrednosti zaščitnega faktorja, lahko ustrezno zaščitimo kožo samo tako, da ob izpostavljenosti soncu nanos ponovimo vsaki dve uri oziroma nemudoma po kopanju ali izrazitejšemu znojenju. Za učinkovito zaščito je dobro izbrati izdelek z zaščito pred UVA in UVB žarki in faktorjem 30 ali več. Še posebno v času, ko je sonce najmočnejše, svetujemo, da se izpostavljenosti škodljivim sončnim žarkom izogibate.

Vemo, kako se počutite… Misel na vsakodnevno nanašanje izdelkov z zaščitnim faktorjem ni vsem najbolj po godu.

Mineralni ali sintetični izdelki za zaščito pred UV žarki: Katerega izbrati?

Tako mineralni kot sintetični izdelki nudijo učinkovito zaščito pred soncem in se nahajajo v izdelkih, ki so namenjeni različnim tipom kože.

Kot pribito pa drži, da je dobro izbrati vsaj zaščitni faktor 30 s širokospektrsko zaščito (ki ščiti pred UVA in UVB žarki). Poleg tega je dobro poznati tudi reakcije, ki jih različne sestavine in teksture izdelkov izzovejo na vaši koži, torej kako se koža odziva na mineralne ali sintetične aktivne sestavine.

Izdelki z mineralnimi zaščitnimi filtri:

  • Začnejo delovati takoj po nanosu, vendar pa se morajo dodobra vpiti v kožo, da bi se lahko njihov učinek pokazal v polni meri in da jih ne bi z oblačili odstranili s kože. 
  • Predstavljajo zanemarljivo majhno tveganje za draženje kože. Odlični so tudi za otroke.
  • Lahko puščajo bele sledi, še posebno na temnejših tenih kože, vendar pa so čisti mineralni filtri najboljše kvalitete nevidni.
  • V izdelkih z mineralnimi zaščitnimi filtri se lahko pojavita samo dve sestavini. To sta titanijev dioksid (titanium dioxide) in cinkov oksid (zinc oxide). Obe sestavini se vpijeta v zgornje sloje kože, od koder odbijata ali razpršita škodljive sončne žarke. Zanje se je prijel tudi naziv »fizična zaščita«, čeprav morda to ni najbolj ustrezen izraz za ponazoritev njihovega načina delovanja.
  • Zanimivost: V svetu kozmetike se mineralne zaščitne filtre pogosto označuje kor organske. V resnici so to zgolj spretna marketinška poimenovanja. Iz znanstvenega vidika so sestavine, ki tvorijo mineralne zaščitne filtre anorganske kemične snovi.

 

Izdelki s sintetičnimi zaščitnimi filtri:

  • Začnejo delovati dobrih 20-30 minut po nanosu, zato moramo poskrbeti za pravočasni nanos pred izposavljanjem sončnim žarkom.
  • Navadno se nahajajo v izdelkih z lahkotnejšimi teksturami.
  • Sintetični zaščitni filtri se navadno pojavljajo tudi v vodoodpornih formulacijah, saj ne dobijo značilnega mlečnega videza, ko se znojimo ali ob stiku z vodo. Vsekakor pa velja tudi za vodoodporne izdelke, da je treba za njihovo učinkovito delovanje pogosto ponavljati nanos. 
  • Lahko povzročajo preobčutljivost kože, ki je za to dojemljiva.
  • Poznamo jih več kot 30 različnih vrst. Te snovi se vpijejo v zgornje plasti kože, od koder delujejo na dva načina: z odbijanjem in razpršitvijo škodljivih UV žarkov ali pa jih nevtralizirajo tako, da jih pretvorijo v toploto. (Vendar pa bodite brez skrbi, te pretvorbe ne boste občutili.) Najpogosteje jih sestavljajo snovi kot so oxybenzone, octinoxate, octisalate in avobenzone. Včasih so poimenovani tudi “kemični filtri”, čeprav je to zavajajoče. Vse sestavine, ki jih vsebujejo izdelki za nego kože so namreč kemične snovi, celo voda. 

Ne glede na to, kateri bo vaš najljubši izdelek s sončno zaščito, je ključnega pomena, da se ga nanaša na kožo vse dni v letu.  Čeprav ste mnenja, da ne tvegate opeklin, dnevna svetloba (tudi ob oblačnem vremenu) pospešuje staranje kože in povečuje tveganje za razvoj kožnega raka. Strašljivo dejstvo je, da UVA žarki prodirajo celo skozi okna, škoda se tako na koži morda ne občuti, se pa vendarle vseeno dogaja.

Pomembno je tudi vedeti, da sestavine, ki tvorijo mineralne zaščitne filtre in tiste, ki tvorijo sintetične, niso v osnovi nič boljše in nič slabše kvalitete. Obe vrsti zaščitnih filtrov učinkovito ščitita kožo pred UV žarki. Drži pa tudi, da je lahko prvi ali drugi ustreznejši glede na tip vaše kože.

Kateri izdelki z zaščito pred soncem iz linije Paula's Choice so najustreznejši za vaš tip kože?

Paula's Choice nudi raznolik izbor izdelkov z zaščitnim faktorjem z lahkotnejšimi ali bogatejšimi formulacijami, ki so prilagojene za potrebe in vzdrževanje zdravega izgleda različnih tipov kože. Morda bo potrebno nekaj eksperimentiranja, da bi ugotovili najprimernejšo formulacijo za določen tip kože, vendar pa se bo vloženi trud vsekakor izplačal.

Če je vaša koža nagnjena h nastajanju nečistoč ali rdečici velja poskusiti z lahkotnejšo kremo z mineralno zaščito, naprimer Calm Mineral Moisturizer SPF 30.

Če menite, da mineralni zaščitni faktor ni najprimernejši za vaš tip kože ali če želite vlažilno kremo z zaščitnim faktorjem z ultra lahko teksturo primerno za mastno kožo (s preventivo pred staranjem), lahko izbirate med odličnimi izdelki s sintetičnim zaščitnim filtrom. Vsem, ki bi želeli izdelek z anti-age učinkom ter višjim sintetičnim zaščitnim faktorjem svetujemo uporabo vlažilne kreme RESIST Skin Restoring Moisturizer SPF 50 (suha koža) ali RESIST Youth-Extending Daily Hydrating Fluid SPF 50 (mešana/mastna koža).

Če že imate svojo najljubšo kremo z zaščitnim faktorjem ali če želite koži ponuditi še dodaten sloj zaščite, lahko poskusite tudi odličen Resist Anti-Aging Smoothing Primer SPF 30.  

VIP PONUDBE IN NOVOSTI

Vpiši se na e-novice. Brez skrbi, novičke pošiljamo le,
ko imamo kaj zanimivega za povedati.
w