V obdobju Black Friday razprodaj se lahko zgodi, da bo vaš paket dostavljen z manjšo zamudo, saj imamo tako mi kot kurirske službe močno povečan obseg naročil. Zahvaljujemo se vam za razumevanje in potrpežljivost.

Košarica
0
V nakupni košari ni artiklov.

Najpogostejša kožna problematika, s katero se v življenju sreča večina ljudi, so nečistoče. Mozolji in akne se ponavadi pričnejo pojavljati v najstniških letih, saj jih takrat sprožijo prve hormonske spremembe. Prav nobena redkost pa ni, da se nadaljujejo tudi v odrasla leta, saj (v nasprotju s pogostim mitom) niso pogojene s starostjo. Kaj torej lahko storimo, da se uspešno spopademo z aknami in mozolji?

Akne in mozolji so v svojem bistvu vnetna stanja kože, zato je potrebno storiti vse, da se vnetje ublaži in prepreči. Poleg vnetja pa se na koži dogaja še marsikaj, kar ustvarja idealne pogoje za nastanek aken. Da lahko problem uspešno naslovimo, ga moramo naprej razumeti.

ZAKAJ IN KAKO NASTANEJO MOZOLJI IN AKNE?

Mozolji in akne so posledica različnih dejavnikov, ki se med seboj velikokrat prepletajo in so eden drugemu vzrok ali posledica. Med ključne vzroke uvrščamo:

 1. Hormonsko dogajanje (glavni krivci so androgeni, moški hormoni).
 2. Različna vnetja.
 3. Prekomerno proizvajanje sebuma v maščobnih žlezah v koži: te žleze so v neposredni povezavi z aktivnimi androgeni, ki nadzirajo proizvajanje sebuma.
 4. Nepravilno ali prekomerno luščenje kožnih celic, tako na površini kot v samih porah.
 5. Nabiranje bakterij v porah, kar vodi k vnetjem. Zaradi prekomernega izločanja sebuma se propionibakterije v porah začnejo razmnoževati, kar posledično povzroči kopičenje odmrlih celic na površini kože. To kopičenje odmrlih celic preprečuje prosto izločanje sebuma iz kože, kar rezultira v zamašitvi por in vnetju, ki privede do nastanka aken.
 6. Občutljivostne reakcije na ličila, izdelke za nego kože, ki povzročajo draženje, občasno tudi neustrezna prehrana, alergije ali zdravila.

Miti o mozoljih in aknah, ki ne držijo ...

Mit št. 1: Mozolje se lahko posuši. Mozolji z mokroto nimajo nikakršne povezave. Sušenje vode in snovi, ki vežejo vodo, koži onemogoča proces celjenja vnetij, zato sušenje kože pravzaprav spodbuja rast bakterij.

Mit št. 2: Mozolje povzroča umazanija. Zaradi tega zmotnega prepričanja obstaja na trgu nešteto mil in preagresivnih gelov za čiščenje obraza, ki dajejo le kratkotrajni občutek suhe kože in navidezne čistosti, saj se koža kmalu prične le še bolj mastiti. Če s kože namreč odstranimo preveč sebuma, ga koža začne še v večji meri ponovno proizvajati.

Mit št. 3: Mozolje targetiramo posamezno. Če se ukvarjamo samo z mozolji, ki so na koži vidni, pomeni, da zanemarjamo tiste, ki so v nastajanju. In začarani krog nastanja mozoljev na obrazu se prične. Posamezno zdravljenje mozoljev (angleško »spot treatment«) deluje dobro v primerih, ko imate težave le s spontanimi in občasnimi izbruhi mozoljev, vsekakor pa tak način ni primeren za vse tiste, ki imajo večje in pogostejše težave z nečistočami.

Mit št. 4: Če peče ali skeli, zagotovo deluje. Sestavine, ki povzročajo pekoči ali skeleči občutek, so najpogosteje alkohol, mentol, poprova meta, evkaliptus in limona. Vse naštete sestavine so zelo pogosto prisotne v izdelkih za nego nečiste kože. Tu je potrebno izpostaviti, da ne obstajajo raziskave, ki bi pokazale kakršnekoli prednosti teh sestavin pri mastni in nečisti koži. Omenjene sestavine žal kožo le dražijo, kar vzpodbudi živčne končiče v porah, to pa vodi v prekomerno nastajanje maščob. Stanje kože se zato seveda slabša in ne izboljšuje.

RAZLIČNE VRSTE AKEN

Akne se lahko pojavljajo na različnih delih telesa; na obrazu, vratu, prsih, hrbtu, ramah in rokah. Poznamo več različnih tipov:

 1. Komedoni: To so nevnetne akne. Zaprti komedoni (beli ogrci) so majhni in jih lahko prepoznamo po belih bunkicah. Če pa so komedoni odprti, zaradi oksidiranja kisika v odprti pori postanejo črne barve; črni ogrci.
 2. Papule: Rdeče pikice (brez belega gnojnega vrha), ki kažejo na vnetje.
 3. Mozolji: Večji od papul; so rdeče in občutljive bunkice z belim gnojnim vrhom. Ti kažejo na globlje vnetje.
 4. Vozliči: Najbolj boleč tip aken, zaznamujejo ga velike in trdne podkožne papule. V tem primeru gre za globoko vnetje.
 5. Ciste: Boleče, gnojne votline, ki nastanejo pod površino kože in zaradi svoje globine povzročajo večje tveganje za brazgotine kot druge vrste aken.

POZOR: V primeru hudih, bolečih aken gre za zdravstveni problem, ki ga je potrebno reševati sistemsko s pomočjo dermatologa in zdravnika. V tem primeru je kozmetična nega zgolj spremljevalna.

NEGA AKNASTE KOŽE

Pri negi nečiste kože je vedno priporočamo uporaba beta hidroksi kislin (BHA) oziroma salicilne kisline, ki prodira globlje v pore, kjer raztaplja maščobo, ki maši pore, jih čisti ter tako v večji meri preprečuje nastajanje mozoljev/aken in ogrcev. Hkrati pa deluje še pomirjevalno in protivnetno.

BHA izdelkov ne smete uporabljati, če ste alergični na aspirin. Ker je po uporabi izdelka z BHA kislino koža bolj občutljiva, svetujemo, da podnevi VEDNO nosite kremo z zaščitnim faktorjem.

1. KORAK: Uporabite blag čistilec. Z nežnim in v vodi topnim čistilcem obraz umijte dvakrat na dan. Tako boste preprečili rdečico, pripomogli k zdravljenju kože in zmanjšali nastanek sebuma. Izogibajte se uporabi trdega mila ali agresivnih čistilcev, ker kožo preveč izsušijo, lahko pa tudi zamašijo pore. Izogibajte se tudi uporabi grobih pilingov, saj ti dražijo kožo in povzročajo vnetja, kar lahko problem še poslabša.

Priporočamo:

Paula’s Choice
20,00 €
Geek & Gorgeous
9,00 €

2. KORAK: Uporabite eksfoliant s salicilno kislino (BHA). BHA – beta hidroksi kisline vedno priporočamo za kožo, nagnjeno k nečistočam (mozolji, ogrci) saj raztapljajo maščobo, ki maši pore ter preprečuje nastanek ogrcev in ostalih nečistoč, ki vodijo v mozolje. Dnevna uporaba izdelka z BHA kislinami lahko opazno spremeni izgled in stanje vaše kože.

Priporočamo:

Geek & Gorgeous
8,00 €

3KORAK: Izdelek z azelaično kislino. Ta ima antibakterijski učinek na bakterije, ki povzročajo akne. Ravno tako kožo gladi ter deluje močno protivnetno, kar pomaga pri oteklinah in rdečici, ki sta pogosti spremljevalki aken.

Priporočamo:

Geek & Gorgeous
11,00 €

4. KORAK: Koža ne more pozdraviti nečistoč, če se hkrati bori še s poškodbami sonca. Zato je nujno, da uporabite kremo z UV zaščito (s faktorjem najmanj 30). To bo pripomoglo k temu, da se bodo mozolji hitreje zacelili, hkrati pa bo koža zaščitena pred novimi poškodbami.

Priporočamo:


Pri negi aknaste kože je predvsem pomembno, da izdelki, ki jih uporabljate, ne vsebujejo dražečih sestavin kot na primer alkohola in eteričnih olj. Ti dve sestavini namreč problem lahko še poslabšata ali pa povzročijo suho, luskasto in rdečo kožo. 

AKNE NA TELESU

Kot da niso dovolj moteče na obrazu, se akne žal pogosto pojavijo tudi po telesu, predvsem po hrbtu, dekolteju in rokah. Kaj lahko storite, ko se akne pojavijo na hrbtu, vratu, prsih ali na drugih delih telesa?

 1. Uporabljajte nežne izdelke za umivanje telesa ter se izogibajte takšnim, ki bi lahko razdražili kožo (npr. izdelki z dišavami). Ne uporabljajte grobih pilingov, saj le-ti kožo ponavadi še poslabšajo.
 2. Tudi za akne po telesu svetujemo uporabo BHA kislin. Lahko uporabite celo enak izdelek kot na obrazu (npr. https://www.superskin.si/skin-perfecting-2-bha-liquid-exfoliant.html) ali pa posežete po inovativnem losjonu za telo 2% BHA Body Smoothing Spot Exfoliant: https://www.superskin.si/2-bha-body-spot-exfoliant.html
 3. Zaščitite kožo pred soncem (po celem telesu in ne samo po obrazu). Dobra krema z zaščitnim faktorjem bo omejila znake staranja, kot so na primer neenakomeren ten, izguba čvrstosti in rjavi madeži.

NE OBUPAJTE!

Vsaka kožna problematika zahteva personalizirano nego. Izbira izdelkov je seveda odvisna od vašega tipa kože in vaše preference teksture. 

Če imate kakšno dodatno vprašanje, smo vam prek telefona in e-maila vedno na voljo za svetovanje. 

VIP PONUDBE IN NOVOSTI

Vpiši se na e-novice. Brez skrbi, novičke pošiljamo le,
ko imamo kaj zanimivega za povedati.
w