Košarica
0
V nakupni košari ni artiklov.

Nega najstniške kože: mozolji, ogrci in nečistoče

Najstniške akne so nekaj, kar se še vedno smatra kot popolnoma normalen del odraščanja. Vendar imajo kljub temu na najstnike in predvsem na njihovo samozavest lahko ogromen vpliv. Poleg vseh izzivov pubertete so težave s kožo zadnja stvar, ki jo potrebujejo.

Donra novica je, da te težave mogoče ublažiti! Pri tem lahko na pomoč priskoči že preprosta, a učinkovita rutina nege kože, ki je v številnih primerih več kot dovolj za ponoven dvig samozavesti.

Izbira izdelkov za prvo rutino nege kože je lahko svojevrsten izziv, saj številni izdelki, ki so naprodaj za najstnike žal vsebujejo nepotrebne dražilne in izsušujoče snovi, ki lahko povzročijo še več nečistoč in vodijo v še bolj mastno kožo.

 

Kaj povzroča najstniške mozolje in nečistoče?

  • Pestro hormonsko dogajanje. V času pubertete človeško telo proizvaja čezmerne količine hormonov, predvsem androgenov, zato je povečana proizvodnja sebuma. Več sebuma kot proizvajajo pore, večja je možnost, da se zamašijo in tako nastanejo nepravilnosti.
  • Neustrezno čiščenje obraza. To, da si najstniki obraza ne umivajo redno, sicer ni glavni vzrok za pojav nepravilnosti. Vendar pa izpuščanje umivanja z nežnim čistilcem lahko povzroči kopičenje odmrlih celic, sebuma, sončne kreme in ličil, kar lahko zamaši pore in še dodatno poslabša stanje.
  • Uporaba dražečih sestavin. Težave na koži lahko povzroči uporaba kozmetičnih izdelkov s sestavinami, kot so alkoholi, eterična olja in dišave. Koža se nanje lahko odzove s povečano proizvodnjo sebuma in z novimi pigmentnimi madeži, zato svetujemo, da najstniki uporabljajo neodišavljene in nežne izdelke.
  • Uporaba pretežkih izdelkov za tip kože. Številni najstniki uporabljajo napačne izdelke za svoj tip kože, kot so denimo težke kreme na mastno kožo in podobno. Zato svetujemo, da posegajo po lahkotnih, fluidnih ali gelastih teksturah, ki se hitro vpijejo.
  • Izdelki za nego las. Če izdelki za nego las (kot so denimo balzami za lase, geli, olja …) pridejo v stik s kožo in niso primerno izprani, se na koži lahko pojavi reakcija, pore se zamašijo in pojavijo se nečistoče. To težavo lahko opažajo predvsem dolgolasci in dolgolaske, ki se jim zaradi balzama za lase lahko pojavijo nečistoče na hrbtu.

Za vas smo pripravili nekaj preprostih nasvetov za ustvarjanje osnovne rutine za nego najstniške kože, ki bodo zagotovo v pomoč vsem tistim, ki se spopadajo z nepravilnostmi.

 

Kako pomagati najstniku, ki ima mozolje?

  • Osredotočite se na tip kože, ne na leta. Nega aknaste kože pri petnajstletniku je ista kot pri petdesetletniku z istimi težavami. Leta ne definirajo tipa kože. Večina izdelkov za najstnike, ki jih lahko najdemo na trgu, namreč vsebuje nepotrebne iritante, ki pa lahko povzročijo še dodatno izločanje maščob in posledično pojav še več nečistoč.
  • Optimizirajte njihovo rutino nege kože:  Najstniki za boj proti aknam in nečistočam ne potrebujejo množice izdelkov in zapletene rutine. Kompleksna rutina je dolgotrajna in posledično pri njej morda ne bodo tako dosledni. Potrebujejo zgolj dober čistilec, izdelek s salicilno kislino (BHA) ter seveda kremo z zaščitnim faktorjem vsako jutro. Dodatno se lahko v rutino vključi tudi vlažilna nočna krema.
  • Spreglejte lažno oglaševanje: Bodite pozorni na zavajajoče oglaševanje. Še vedno se namreč pojavlja ogromno oglasov za nego najstniške kože, ki pogosto zavajajo in obljubljajo preveč, kar prepogosto vodi v veliko razočaranje po uporabi. Pomagajte svojemu najstniku pri postavljanju realnih pričakovanj s pogovorom, kaj je sploh možno doseči z uporabo izdelkov za nego kože.
  • Ne pozabite na njihovo občutljivost:  Vrstniški pritisk je za najstnike lahko zelo obremenjujoč. Zato lahko izbruhi aken močno načnejo najstnikovo samozavest. Akne so zoprna nadloga pri katerikoli starosti, toda za najstnike so resnično mučne. Pokažite razumevanje za njihove težave in jim stojte ob strani.

1. Čiščenje

Najosnovnejši korak vsake nege kože je čiščenje. Za jutranjo nego izberite nežni čistilec na vodni osnovi, ki je brez težav lahko v uporabi tudi zvečer.

V primeru uporabe ličil in trdovratnejših krem z zaščitnim faktorjem se lahko pri večernem čiščenju dvakrat zapored uporabi enak čistilec kot zjutraj ali pa se uporabi metoda dvojnega čiščenja – pri čemer je prvi korak s čistilcem na oljni osnovi, drugi pa s čistilcem na vodni osnovi, ki je lahko enak kot zjutraj.

Skintegra
19,78 €
Geek & Gorgeous
9,50 €

2. Eksfoliacija

Dokazano je, da je eden izmed vzrokov zamašenih por in nečistoč kopičenje odmrlih kožnih celic. Lahko razširijo pore, kamor se kopiči sebum, zaradi česar se pore še dodatno razširijo in pojavijo se nečistoče. Najboljši način za spopadanje z nečistočami je uporaba eksfolianta, ki vsebuje salicilno kislino oziroma BHA.

BHA deluje tako na površini kože kot v notranjosti por, hkrati pa se ponaša tudi s protivnetnim delovanjem in zmanjšuje rdečico.

Ob tem velja opomniti, naj se najstniki izogibajo uporabi abrazivnih mehanskih pilingov z grobimi delci, saj na koži povzročijo drobne poškodbe in tako njeno stanje lahko še dodano poslabšajo.

Geek & Gorgeous
7,80 €

3. Zaščita kože pred soncem

Koža ne zmore pozdraviti nečistoč, če se hkrati bori z vsakodnevnimi poškodbami, ki jih povzroča izpostavljenost soncu. Tudi najstniki potrebujejo ustrezno zaščito, s katero bo proces celjenja hitrejši, hkrati pa bo koža zaščitena pred nadaljnjimi poškodbami.

V naši ponudbi najdete kar nekaj prijetnih zaščitnih krem, ki so primerne tudi za mastno kožo, nagnjeno k nečistočam.

4. Pustite nečistoče pri miru!

Ena izmed pomembnejših lekcij v negi kože (skoraj tako pomembna kot redna uporaba kreme z zaščitnim faktorjem), ki se je lahko naučijo že najstniki, je zagotovo to, da moramo nepravilnosti pustiti pri miru!

Ne smemo jih stiskati in se jih dotikati, saj to lahko poslabša stanje in povzroči celo nastanek brazgotin in pigmentacij. Pri tem so koristni mali prozorni obliži, ki jih lahko nalepimo čez mozolj ter tako preprečimo praskanje in potencialno pospešimo celjenje.

 

Da se ustvari optimalna rutina nege kože, je včasih potrebnega kar nekaj truda. Zato ne obupajte in vztrajajte! Če se tudi po nekaj mesecih dosledne rutine nege kože stanje nikakor ne izboljša, razmislite o obisku dermatologa, ki bo predpisal ustrezna zdravila. Prav tako se z zdravnikom posvetujte v primeru hudih, vnetih aken.

Če potrebujete nasvet, katere izdelke izbrati za svojega najstnika, vam bomo z veseljem pomagali.

Na našo ekipo se lahko obrnete na info@superskin.si, po telefonu na 01 438 26 00 oziroma na Facebooku ali Instagramu.

VIP PONUDBE IN NOVOSTI

Vpiši se na e-novice. Brez skrbi, novičke pošiljamo le,
ko imamo kaj zanimivega za povedati.
w