Košarica
0
V nakupni košari ni artiklov.

Če imate ob sebi najstnika, obstaja velika verjetnost, da se bo v času pubertete boril z izbruhi nečistoč. Ameriška dermatološka akademija predvideva, da se bo 85% najstnikov v neki točki srečalo z aknami.

Ne zdi se pošteno, da se ravno v obdobju, ko so otroci najbolj občutljivi glede njihovega zunanjega videza, pojavijo akne, ki uničujejo njihovo samopodobo in samozavest. Posebno za mlade ljudi, je čista koža zelo pomembna. Na žalost pa so akne kožno stanje, ki ga najtežje zdravimo. Toda, če poznate vsa dejstva in možnosti zdravljenja, lahko svojemu najstniku pomagate zmanjšati ali pa celo preprečiti izbruhe nečistoč.

Tukaj najdete vse, kar morate vedeti, da bi lahko sestavili pravilno enostavno rutino za nego najstniške kože, ki se dotakne vseh vzrokov nastanka aken. Verjemite ali ne, vaš najstnik vam bo hvaležen! 

Zakaj imajo najstniki izbruhe nečistoč?

Najpogosteje zaradi hormonskih neravnovesij: Med najstniškimi leti telo proizvede ogromne količine hormonov, še posebej androgenov, ki sprožijo nastajanje maščob. Več, kot bo nastalo maščobe v porah, večja je verjetnost, da se bodo te pore zamašile. Bakterija Propionibacterium acnes, se začne množiti, kar povzroči vnetje, kar se pokaže kot rdeč, nabrekel mozolj.

Preredko čiščenje obraza: Umazana koža ni vzrok za nastanek aken, toda, če je koža aknasta in je ne očistimo dvakrat na dan, se bodo na njej naložile mrtve celice, ki bodo zamašile pore in povzročile nove izbruhe. Zelo pomembno pri dekletih je tudi obvezno odstranjevanje ličil vsak večer, saj bo nepopolno očiščena koža zagotovo samo poslabšala situacijo.

Izpostavljenost iritantom: Sestavine, kot so alkohol, mentol, evkaliptus, kafra in nekateri drugi rastlinski izvlečki povzročajo vnetje, ki spet lahko povzroči povečano izločanje maščob, kar povzroči še več mozoljev. Izdelkom s temi sestavinami se je potrebno izogibati, prav tako kot izdelkom, ki vsebujejo kakršnekoli iritante!

Nanašanje vlažilnih krem, mask, podlag ali korektorjev, ki mašijo pore: Veliko deklet si na obraz nanese ogromno ličil ali krem s sestavinami, ki mašijo pore. Beautypedia.com lahko vaši najstnici pomaga izbrati izdelke, ki takih sestavin ne vsebujejo.

Nedosledna nega kože: Ključ do čistejše kože je vztrajanje pri dosledni, učinkoviti rutini nege kože. Akne imate lahko pod nadzorom z uporabo dobro zasnovanih izdelkov. Podučite vašega najstnika, da sta vztrajnost in potrpežljivost ključni stopnici na poti do uspeha!

Izdelki za oblikovanje las:  Izdatni nanosi gela za lase, pene in spreja, ki padejo na obraz, so tudi mogoč vzrok za izbruh aken. Tukaj si lahko pomagate preprosto s tem, da omejite stik las z obrazom in zmanjšate količino nanesenih izdelkov.

 

Kako lahko pomagam svojemu najstniku vzpostaviti rutino nege kože?

Osredotočite se na tip kože, ne na leta. Nega aknaste kože pri petnajstletniku je ista kot pri petdesetletniku z istimi težavami. Leta niso definicija tipa kože. V bistvu, večina izdelkov za najstnike vsebuje nepotrebne iritante, ki pa povzročijo samo še več izločanja maščob in posledično več mozoljev.

Racionalizirajte njihovo rutino nege kože:  Za boj proti aknam ne potrebujete veliko izdelkov in zapletene rutine. Najstniku je tak proces verjetno tudi preveč kompleksen, da bi mu lahko dosledno sledil. Vse, kar potrebuje je dobro čistilo, izdelek s salicilno kislino (BHA) ter seveda kremo z zaščitnim faktorjem vsako jutro (katero pa dekleta lahko nanesejo skupaj s podlago ali pudrom – večina jih namreč vsebuje vsaj osnoven ZF). Po možnosti pa se lahko v rutino vključi tudi vlažilna nočna krema.

Spreglejte lažno oglaševanje: Najstniki so z izdelki proti aknam bombardirani ravno tako, kot starejše ženske z izdelki za boj proti gubicam. Vsi prav dobro vemo, da je takšno oglaševanje zavajajoče, večinoma pa nam postrežejo še z nezaslišanimi trditvami, ki vodijo v veliko razočaranje po uporabi. Pomagajte svojemu najstniku pri postavljanju realnih pričakovanj s pogovorom, kaj je sploh možno doseči z uporabo izdelkov za nego kože.

Ne pozabite na njihovo občutljivost:  Medsebojni pritisk je za najstnike lahko prav grozljiv in njihova želja zliti se z množico lahko narekuje njihovo izbiro in obnašanje. Zato lahko izbruhi aken močno načnejo najstnikovo samozavest. Akne so težko prebavljive pri katerikoli starosti, toda za najstnika so resnično mučne. Za njih še mozolj ni samo mozolj!

 

Kaj RES pomaga pri aknah?

Spodaj so podana navodila korak za korakom, da boste vi in vaš najstnik vedeli vse, kar potrebujete za vzdrževanje bolj čiste kože – in vse to je v resnici veliko lažje, kot se vam zdi! 

Prvi korak. Uporabljajte nežno čistilo: Da bi preprečili rdečico, pomagali koži pri celjenju in zmanjšali izločanje maščob, je zelo pomembno, da kožo umivate dvakrat na dan z nežnim vodotopnim čistilom. Vedno se izogibajte milom, ki kožo preveč izsušijo; sestavine, ki trda mila držijo skupaj, mašijo pore. Izogibajte se tudi abrazivnim čistilom, ker lahko iritacija težave z aknami samo še poslabša – aken namreč ne moremo postrgati stran.

Drugi korak. BHA izdelek:  Eden izmed dokazanih vzrokov za nastanek aken je sloj odmrlih kožnih celic, ki zamaši pore, možno je pa tudi, da se pora preveč odebeli, zaradi preveč kožnih celic. Vse to lahko povzroči, da se maščoba zadržuje v porah, kjer začne proces nastajanja mozoljev. Najboljši način pilinga je uporaba salicilne kisline (BHA). BHA naredi učinkovit in nežen piling na površini kože, poleg tega pa globinsko čisti tudi znotraj same pore, uničuje bakterije in zmanjšuje rdečico. Paula's Choice je eno izmed redkih podjetij, ki so razvila učinkovite BHA izdelke. Napredek, ki ga boste opazili po uporabi Paula's Choice BHA kislin je naravnost neverjeten!

Tretji korak. Odpravite bakterije, ki povzročajo akne: Veliko raziskav je pokazalo, da benzoil peroksid ubije bakterije tipa P.acnes. Je najbolj učinkovita in široko dostopna učinkovina za boj proti aknam. Poiščite izdelke z lažjo teksturo, ki ne vsebujejo iritantov. Zapomnite si, Beautypedia.com vam lahko pomaga poiskati najboljše izdelke za najnižjo ceno!

Četrti korak. Sončna zaščita: Koža se ne more znebiti aken, če se dan za dnem bojuje še s sončnimi poškodbami. Uporabite kremo z ZF vsaj  15 ali več, kar vam bo pomagalo pri procesu celjenja kože. Sončna zaščita bo prav tako pomagala preprečiti nadaljne poškodbe kože. Za dekleta so odlična alternativa sončnim kremam podlage ali puder z ZF.

Peti korak. Odstranjujte maščobo: Žal ni nobenega načina nadzorovanja nastajanja maščob, ki so posledica prekomernega delovanja hormonov, lahko pa nadzorujemo maščobe, ki se nakopičijo na površini kože. Najboljši način je nežna maska iz gline, ki jo uporabimo vsake toliko in pa uporaba robčkov, ki vpijajo odvečno maščobo tekom dneva. Zelo pomembno je, da ne uporabljate izdelkov, ki vsebujejo kakršnekoli dražeče sestavine, kot so na primer mentol, kafra ali alkohol. Pomagajte si z branjem deklaracij, saj presenetljivo veliko izdelkov proti aknam vsebuje ravno te sestavine.

Šesti korak. Previdno stiskajte: Skoraj nemogoče je pustiti nadležne madeže pri miru, toda preveč stiskanja ali praskanja pusti brazgotine in poslabša stanje ter videz kože. Kakorkoli, če veste kako pravilno odstraniti vsebino mozolja in  potem še omiliti vnetje (koraki 1-5 zgoraj), lahko to početje dejansko pospeši celjenje.

Priporočamo vam naslednje izdelke

 

Paula’s Choice
20,00 €
 

Pogosti miti o aknah

Akne lahko »zdrgnemo« stran: NAROBE!

V vsaki drugi reklami, ki ponuja izdelek za boj proti aknam, nastopa najstnik s čisto kožo, ki si veselo drgne pot do bolj čiste kože. Dejstvo je, da akne niso posledica umazane kože (vsaj ne neposredno) in premočno drgnenje kože pogosto povzroči samo poškodbe in razdraženo kožo. Najboljši način pilinga je nemehanski kemični piling, ki vsebuje salicilno kislino (BHA) in se ne izpira.

Samo najstniki imajo lahko akne: NAROBE!

Čisto vsak lahko trpi zaradi aken, pri katerikoli starosti. Najstniki so bolj nagnjeni k aknam zaradi podivjanih hormonov med puberteto, toda nobenega zagotovila ni, da bodo akne izginile, ko bo puberteta mimo. Veliko je ljudi, ki med puberteto problemov z aknami niso imeli, se pa z njimi borijo pri njihovih dvajsetih letih ali še pozneje.

Sončenje lahko očisti akne: NAROBE!

Zagorela polt lahko izboljša videz vaše kože za kratek čas, toda aken ne pozdravi, prav tako pa ne zmanjša izločanja maščob ali prepreči razmnoževanje bakterij. Poleg tega pa je nezaščitena koža zelo velik povzročitelj gubic, razbarvanja in kožnega raka!

Čokolada in mastna hrana povzroča akne: NAROBE!

Nobena hrana ne povzroča nastanka aken. Edini način, kako lahko katera dieta vpliva na nastanek aken, je alergija. Morda ste alergični na mlečne izdelke, žita, oreške ali katere ribe. Eksperimentiranje je edini način, da ugotovite, če so te krivci res vaš problem.

Akne so nalezljive: NAROBE!

Bakterija, ki povzroča akne (P. acnes), je anaerobična, kar pomeni, da ne mara zraka ali sončne svetlobe. Prebiva pod površino kože in ne odide, ker če bi, bi umrla. To pa pomeni, da se ta bakterija ne more prenesti.

Izdelki za nego kože ščemijo, torej učinkujejo: NAROBE!

Hladilni ali ščemeč občutek je posledica dražečih sestavin, kot so mentol in alkohol. Te iritanti so žal pogosto uporabljeni v izdelkih za boj proti aknam, zato ker povzročajo ta zavajajoč občutek. Ne nasedajte, da je ta ščemeč občutek pokazatelj delovanja izdelka, saj je edino delovanje teh sestavin povzročanje tega občutka, ne pa pomoč pri zmanjševanju aken. Ste pripravljeni na resnico? Alkohol in mentol stimulirata nastajanje maščob v porah, posledično pa povzročata poslabšanje mastne kože in aken!

Viri: Cutis, August 2010, pages: 94–99, 103–108; International Journal of Dermatology, April 2010, pages 448–456; Clinics in Dermatology, January-February 2010, pages 12–16; The New Ideal in Skin Health: Separating Fact from Fiction, Carl Thornfeldt and Krista Bourne, 2010, page 61; Journal of Health Psychology, November 2009, pages 1105–1118; Expert Opinion in Pharmacotherapy, April 2008, pages 955–971; Dermatologic Surgery, January 2008, pages 45–50; Skin Therapy Letter, August-September 2004, pages 1–3, 9. - See more at: http://www.paulaschoice-eu.com/learn/teens-a-skin-care/#sthash.SzpdYfXg.dpuf

VIP PONUDBE IN NOVOSTI

Vpiši se na e-novice. Brez skrbi, novičke pošiljamo le,
ko imamo kaj zanimivega za povedati.
w