Košarica
0
V nakupni košari ni artiklov.

Ne glede na raso ali ten kože, se bo večina nas nekoč spopadala z rjavkastimi ali pepelnatimi pigmentnimi madeži na koži. 

Kako prepoznate pigmentne madeže? Koža je na določenih predelih bodisi svetlejša bodisi temnejša kot običajno. Lahko pa so vidne tudi neenakomerne lise rjavih ali sivih madežev.

 

RAZLIČNE VRSTE PIGMENTNIH MADEŽEV: VZROKI ZA NASTANEK

Pigmentacija je postala priljubljen izraz, ki ga mnoge kozmetične znamke rade uporabljajo za vsa obarvanja na koži. Potrebno pa je poudariti, da se pigmentni madeži razlikujejo glede na vzrok nastanka in tudi način, kako jih odpravljamo.

Najpogosteje se pigmentni madeži pojavijo, kadar telo proizvaja preveč ali premalo melanina. Melanin je pigment, ki ga proizvajajo specifične kožne celice, melanociti. Nastajanje melanina pa spodbuja encim tirozin, ki je odgovoren za barvo naše kože, oči in las.

Melanin v koži do določene mere nudi zaščito pred soncem, in sicer tako, da absorbira ultravijolično svetlobo. To nam tudi pove, zakaj so ljudje s temnejšim tenom kože manj dojemljivi za sončne opekline in nasploh za poškodbe, ki jih povzroča sonce. Vendar manj dojemljivi ne pomeni enako kot imuni!

Ko se zaradi pretirane ali dolgoletne izpostavljenosti soncu nabere preveč melanina v koži, se ta začne kazati tudi na povrhnjici. Povečano proizvajanje melanina se lahko kaže kot dve vrsti hiperpigmentacije: sončne ali starostne pege in melazma.

  • Sončne ali starostne pege so manjša obarvanja kože, ki se pojavijo zaradi dolgoletne izpostavljenosti sončnim žarkom. Zato jih opažamo predvsem na obrazu, dekolteju in rokah, saj so to področja, ki so skoraj vedno izpostavljena sončnim žarkom.
  • Melazma pa je obarvanje kože v lisah ali večjih madežih nepravilnih oblik. Pojavlja se na licih, na čelu, na nosu ali nad zgornjo ustnico. Najpogostejši vzrok je kombinacija izpostavljenosti soncu in porušeno ravnovesje hormonov – še posebej med nosečnostjo, ob začetku jemanja kontracepcijskih tablet ali pri prehodu v menopavzo.
  • Poleg rjavkastih ali sivkastih madežev lahko na koži opazite tudi rdečkaste madeže, ki ostanejo po aknah ali pikih žuželk. Vzrok za tovrstne madeže je pravzaprav vnetje kože in ne pretirana proizvodnja melanina. Od tod tudi rdeča in ne rjava ali sivkasta barva madežev. Zato so tudi tretmaji drugačni in si jih bomo posebej ogledali v ločenem prispevku. Vendar če so vnetja, ki povzročajo rdeče madeže, zelo globoko v koži ali pa z vztrajnim praskanjem ranic otežujemo celjenje kože, se lahko rdeči madeži razvijejo tudi v rjave madeže. Koža namreč poskuša zaščititi vneta področja tako, da tja pošilja večje količine melanina. Področje pa zaradi izpostavljenosti soncu dodatno potemni in tako na naši koži ostanejo po aknah, pikih ali izpuščajih temni, rjavi madeži, ki se jih le stežka znebimo.

Tokrat bomo ohranili fokus na tretmajih za pigmentne madeže, ki so posledica povečane proizvodnje melanina.

 

KAJ NAREDITI? ZAČNITE S SONČNO KREMO!

Da bi zmanjšali pigmentacijo ali jo vsaj imeli pod kontrolo, je najpomembnejša učinkovita zaščita pred sončnimi žarki. To pomeni izogibanje soncu ali vsaj zelo pazljivo in omejeno izpostavljanje soncu. Predvsem pa pomeni vsakodnevno (365 dni na leto!) in izdatno uporabo dobre sončne kreme. Vestna uporaba sončne kreme vsak dan do neke mere popravlja že nastale poškodbe in hkrati ščiti pred nadaljnjimi poškodbami od sonca, ki je pravzaprav tudi ključni vzrok celotnega problema hiperpigmentacije.

Izberite sončno kremo z zaščitnim faktorjem 30 ali več. Tudi če dosledno uporabljate izdelke s kislinami, pilinge ali laserske tretmaje za odpravljanje pigmentacije, boste brez istočasne uporabe sončne kreme stran zmetali vaš čas, trud in denar.

Preden pričnete iskati najboljšo izbiro za vaše rjave ali sivkaste pigmentne madeže, pričnite z redno uporabo sončne kreme in zmanjšanim izpostavljanjem soncu. 

 

PRIPOROČAMO VAM NASLEDNJE IZDELKE S SONČNO ZAŠČITO

KOMBINACIJA JE KLJUČ DO USPEHA

Medtem ko sta sončna krema in izogibanje direktnemu soncu ključnega pomena, pa je enako pomembno tudi zaviranje povečane proizvodnje melanina, ki se pojavi kot posledica poškodb zaradi dolgoročnega izpostavljanja soncu.

Obstaja veliko možnosti, o katerih velja dobro razmisliti, ko iščete pravo rešitev.

Najbolj učinkovite rešitve so ponavadi kombinacija topičnih losjonov ali gelov, ki vsebujejo sestavine, ki zavirajo melanin, skupaj z redno uporabo dobro formulirane sončne kreme in retionoidov na recept.

 

CILJNI TRETMAJI

Med priporočenimi učinkovinami za zmanjševanje kožnih pigmentacij boste najpogosteje našli hidr0kinon, kontroverzno sestavino, ki je zaradi neprijetnih stranskih učinkov v EU prepovedana od leta 2000. Topično nanašanje hidrokin0na se po mnenju mnogih dermatologov po svetu in obširnih raziskav smatra sicer kot varna in učinkovita izbira pri zmanjševanju pigmentacije. Topični hidrokin0n v 2 % koncentraciji je izven EU na voljo v kozmetičnih izdelkih ter v 4 % koncentraciji, ki je na voljo na recept. 

K sreči so tudi v EU na voljo številne alternative, ki prav tako zagotavljajo rezultate:

  • Močnejše verzije retinoidov (na voljo le na recept) so ravno tako uspešne pri hiperpigmentaciji in koži poškodovani od sonca.
  • Kojična kislina, sama ali v kombinaciji z glikolno kislino je ravno tako pokazala dobre rezultate pri zaviranju tirozina, vendar pa ima kojična kislina določene težave v smislu stabilnosti in potencialnih negativnih učinkov na kožo.
  • Kot alternativa hidrokin0nu se pojavlja tudi alfa arbutin, ki je priljubljena sestavina v azijski kozmetiki in prav tako zavira proizvodnjo melanina.
  • Tudi niacinamid v višjih koncentracijah (4 % ali več) zagotavlja zaviranje razvoja melanina in posledično svetlenje pigmentnih madežev - še posebej v kombinaciji z N-acetilglukozaminom, ki skupaj delujeta mnogo učinkoviteje kot posamično.
  • Prav tako so vitamin C (še posebej nad 20 %), izvleček sladkega korena, izvleček murve in veliko drugih rastlinskih izvlečkov učinkoviti pri zaviranju nastajanja melanina.

PRIPOROČAMO VAM NASLEDNJE IZDELKE PROTI PIGMENTNIM MADEŽEM

Paula’s Choice
43,00 €
Paula’s Choice
55,00 €
Paula’s Choice
63,00 €

Geek & Gorgeous
12,50 €

Kaj pa AHA kisline? Alfa hidroksi kisline največkrat najdemo v obliki laktične, mandelične ali glikolne kisline. Njihova molekularna velikost namreč dopušča učinkovito penetracijo v zgornje plasti kože. Uveljavilo pa se je splošno prepričanje, da AHA kisline v koncentraciji od 4 % do 15 % niso učinkovite pri zaviranju nastajanja melanina, zaradi česar naj ne bi imele učinka na posvetlitev temnih pigmentnih madežev. Vendar ne pozabite, njihova glavna korist je odstranjevanje nezdravih in abnormalnih plasti celic na površini kože (eksfoliacija ali luščenje), kjer se nabirajo tudi hiperpigmentacijske celice. Celo več, nekatere raziskave so pokazale, da laktična in glikolna kislina lahko tudi zavirata nastajanje melanina – poleg klasičnega učinka luščenja, ki ga imajo AHA kisline.

Obstaja dobršna količina raziskav in dokazov, da so AHA kisline v kombinaciji z ostalimi tretmaji, kot je hidrokinon, tretinoin in seveda učinkovita sončna krema, zelo učinkovite pri izboljšanju splošnega izgleda kože, poškodovane od sonca, hkrati pa pomagajo ostalim sestavinam hitreje penetrirati v kožo.

PRIPOROČAMO VAM NASLEDNJE AHA IZDELKE

The Ordinary
7,50 €

KDAJ LAHKO PRIČAKUJETE PRVE REZULTATE?

Ko se odločimo za uporabo izdelkov za posvetljevanje pigmentnih madežev, nam je vsem skupno, da jih želimo odpraviti nemudoma. Vendar bledenje temnih madežev terja čas.

Enako, kot je trajalo leta in leta, preden so se začele kazati prve sončne pege na vaši koži, je potrebno nekaj časa, da jih izbrišete. Zato boste poleg dosledne uporabe topičnih tretmajev in sončne zaščite potrebovali tudi nekaj potrpežljivosti, da izbrišete ali vsaj omilite pigmentne madeže.

KAJ NAREDITI, ČE NE OPAZITE ŽELENIH REZULTATOV?

Na žalost se vam lahko zgodi, da kljub uporabi kakovostnih ciljnih tretmajev in vsakodnevne sončne zaščite pigmentni madeži ne izginejo v takšni meri, kot bi si sami želeli. Nekatere pigmentacije so namreč tako trdovratne, da potrebujejo nekoliko več pomoči kot samo kozmetične izdelke.

Preden se naročite k dermatologu za laserski tretma, poskusite kombinirati več različnih kozmetičnih tretmajev in ob redni uporabi nekaj tednov spremljajte učinke na vaši koži. Če kljub temu niste zadovoljni z rezultati, razmislite o laserskih tretmajih.

Tako ablativni kot neablativni laserji lahko zelo pripomorejo pri izboljšanju melazme. Rezultati pa niso vedno konsistentni in težave se lahko ponavljajo (kot je hipo- ali hiperpigmentcija). Še več, takšni laserski treatmaji so ponavadi težavni za tiste s temnejšim tenom kože. 

Vendar pa takrat, ko laserski tretmaji pokažejo učinke, lahko občutno izboljšajo videz kože, še posebej, če se jih kombinira z drugimi topičnimi tretmaji, ki smo jih omenjali. Rezultati se lahko pokažejo zelo hitro in čeprav so ponavadi dragi, so nekaj, s čimer velja poskusiti, še posebej v primerih trdovratne pigmentacije. Obstaja veliko vrst laserjev, ki so za ta namen učinkoviti. Kateri je za vas najbolj optimalen, pa je najbolje, da povprašate izkušenega dermatologa, ki dobro pozna različne laserje.

 

POZOR: PIGMENTNI MADEŽI SE RADI VRAČAJO!

Še hiter opomnik za zaključek. Ne glede na to, za kateri tretma se odločite, imejte v mislih, da se pigmentni madeži hitro vrnejo, če ne poskrbite za ustrezno preventivo - sončno zaščito!

VIP PONUDBE IN NOVOSTI

Vpiši se na e-novice. Brez skrbi, novičke pošiljamo le,
ko imamo kaj zanimivega za povedati.
w