Košarica
0
V nakupni košari ni artiklov.

ZAKAJ JE UV ZAŠČITA NAJPOMEMBNEJŠI KORAK NEGE?

Vsak dan prejemamo vprašanja glede nege kože - kako se znebiti nečistoč, kako zmanjšati videz gubic, kako se znebiti pigmentnih madežev in poskrbeti za zdrav videz kože. Odgovori na ta vprašanja so zelo individualni, vedno pa imajo eno skupno priporočilo: to je vsakodnevna uporaba kreme z zaščito pred sončnimi žarki. Zakaj je to najpomembnejši korak, ki ga boste kadarkoli dodali v svojo rutino nege kože, pojasnjujemo v nadaljevanju.

Pri pripravi zanimivih vsebin se nam je pridružila tudi čudovita skincare blogerka in influencerka Tika Hribar, ki jo morda bolje poznate kot @tixibeauty. Naš skupni cilj je ozavestiti čimveč ljudi, da v svojo dnevno rutino nege vključijo kremo z zaščitnim faktorjem ter se tako izognejo kožnim težavam in boleznim.

SPOZNAJMO GLAVNE KRIVCE

Sončna svetloba, ki pride do naše kože, je sestavljena iz UVA in UVB žarkov. Ti so do naše kože zelo neprizanesljivi, saj:

 • Povzročajo kožnega raka. Število primerov kožnega raka je v svetu v strmem porastu. 
  V večini evropskih držav, med njimi tudi v Sloveniji, se število novih bolnikov podvoji vsakih osem do deset let, kar je več kot pri katerikoli drugi vrsti raka.
 • Povzročajo hitrejše staranje kože. Sončni žarki so krivi za več kot  90% prezgodnjih znakov staranja, kot so denimo gube, hiperpigmentacije, izguba tonusa, povečane pore ter povešena koža.
 • Primerjate lahko kožo na delu telesa, ki je skrit pred soncem (recimo notranjost stegen) in kožo, ki je veliko izpostavljena soncu (recimo zgornja stran podlakti).
 • Poslabšajo druga kožna stanja. Kljub mitom, da “sonce posuši mozolje”, se strokovnjaki strinjajo, da sonce škodi koži vseh tipov in stanj.
  Sonce lahko povzroča vnetja in rdečico, dokazano poslabša madeže po nečistočah ter kožo dehidrira in vodi do novih kožnih težav. Vse to se lahko zgodi tudi v primeru, da vas sonce vidno ne opeče.
 • Izničijo ves vložen trud in denar pri negi. Uporabljate lahko najboljše kreme in serume na trgu, a če preskočite zaščito pred soncem, je vse zaman.

Stanje lahko celo še poslabšate, saj aktivne sestavine (na primer kisline, retinol ...) kožo naredijo občutljivejšo na sonce.


ZAKAJ JE UV ZAŠČITA NAJPOMEMBNEJŠI KORAK NEGE?

Vsak dan prejemamo vprašanja glede nege kože - kako se znebiti nečistoč, kako zmanjšati videz gubic, kako se znebiti pigmentnih madežev in poskrbeti za zdrav videz kože. Odgovori na ta vprašanja so zelo individualni, vedno pa imajo eno skupno priporočilo: to je vsakodnevna uporaba kreme z zaščito pred sončnimi žarki. Zakaj je to najpomembnejši korak, ki ga boste kadarkoli dodali v svojo rutino nege kože, pojasnjujemo v nadaljevanju.

Pri pripravi zanimivih vsebin se nam je pridružila tudi čudovita skincare blogerka in influencerka Tika Hribar, ki jo morda bolje poznate kot @tixibeauty. Naš skupni cilj je ozavestiti čimveč ljudi, da v svojo dnevno rutino nege vključijo kremo z zaščitnim faktorjem ter se tako izognejo kožnim težavam in boleznim.

 

7 MITOV O ZAŠČITI PRED SONCEM

Ali ste med tistimi 85% ljudi, ki še vedno ne uporabljajo kreme z zaščitnim faktorjem? Potem preberite pogoste mite o UV zaščiti in ponovno premislite!

1. “Ne potrebujem je, če sem cel dan v stanovanju, pozimi oz. kadar je zunaj slabo vreme.” UVA žarki prodirajo skozi večino oken in so prisotni celo leto, vsak dan, ves dan.
Razen, če sedite v sobi s spuščenimi roletami ali delate v kleti brez oken, je UV zaščita priporočljiva tudi, če ne zapustite stanovanja.

2. “Imam že rjavo podlago, ne bo me opeklo!” Vsaka porjavelost je že poškodba kože.
Rjava barva kože, ki ste jo dobili na majskem soncu, ne ščiti kože pred dodatnimi poškodbami na plaži v juliju.

3. “Moj puder / BB krema / CC krema ima SPF zaščito!” Pudra in druge dekorativne kozmetike na obraz ne nanesemo dovolj, da bi nudil ustrezno zaščito.
Predstavljajte si, kako sta na obrazu videti 2 polna prsta tekočega pudra? Obraz bi izgledal kot pustna maska.

4. “Sredi poletja nočem imeti čisto bele kože, to mi ni všeč.” Razumemo vas  - obstaja druga pot! Na trgu so danes na voljo številni napredni izdelki za samoporjavitev telesa in obraza.
Sodobne formulacije za seboj ne puščajo oranžnih lis, madežev na oblačilih in neprijetnega vonja. Tako dosežete čudovit porjavel videz brez poškodb kože.

5. “Zame je že prepozno, saj celo življenje nisem uporabljal/a kreme.”
Nikoli ni prepozno, da začnete skrbeti za svojo kožo. Raziskave kažejo, da 50% vse izpostavljenosti soncu ljudje prejmemo po 40. letu.

6. “Če nanesem puder s SPF15 in kremo s SPF30, je moja zaščita SPF45.” Žal s tem ne gre računati. Zaščitni faktorji se ne seštevajo.
Previdno tudi z mešanjem različnih krem z UV zaščito, saj se pri mešanju zaščita lahko zmanjša.

7. "Ne potrebujem SPFzaščite, saj aktivne sestavine uporabljam samo zvečer." Aktivne sestavine kot so denimo kisline ali retinol pospešijo obnavljanje kože, zato je ta občutljivejša na sonce.
Učinek aktivov na kožo je dolgoročen in ne izzveni čez noč, zato je jutranji nanos kreme nujen, tudi če ste aktivne sestavine nanesli zvečer. 

 

ZANESLJIVA ZAŠČITA KOŽE PRED UV ŽARKI SO REDNA IN PRAVILNA UPORABA KREME Z ZAŠČITNIM FAKTORJEM VSAJ SPF30, IZOGIBANJE SONCU IN OBLAČILA, KI BLOKIRAJO UV ŽARKE.

V spodnjem videu je prikazan nanos kreme z visoko UV zaščito na sončen dan ob UV indeksu 7. Nanos smo posneli s kamero z nameščenim posebnim UV filtrom, ki prikaže samo UV svetlobo. Ker kemični filtri delujejo na principu absorbiranja UV žarkov, se na koži krema prikaže kot temna, skoraj črna. Tako lahko jasno vidimo, kakšna količina in kako natančen namos je potreben, da pokrijemo vse dele obraza in ustrezno zaščitimo kožo.

Kot je razvidno, je pena z UV zaščito Evy Technology Daily Defense Face Mousse SPF50 odlično opravila svojo nalogo!

KAKŠEN IZDELEK Z UV ZAŠČITO IZBRATI?

Na trgu je veliko različnih izdelkov z UV zaščito. V grobem jih lahko razdelimo na tiste z mineralnimi (fizičnimi) filtri ter sintetičnimi (kemičnimi) filtri. Pri iskanju ustrezne kreme z UV zaščito za obraz je običajno potrebno nekaj preizkušanja. Pomemben dejavnik je, da vam zaščitna krema na koži odgovarja in je prijetna za nošenje, saj to poveča verjetnost, da jo boste vsako jutri redno nanašali. V naši široki ponudbi boste zagotovo našli izdelek z UV zaščito zase!

Pri izbiri vam je v pomoč tudi orientacija glede na vaš tip kože. Formulacije izdelkov za suho kožo so namreč bolj bogate, hranilne in kremaste, medtem ko so izdelki za mastno običajno kožo lažji, fluidni. Priporočamo uporabo krem z zaščitnim faktorjem vsaj 30. Poskrbite, da je UV zaščita širokega spektra – torej da nudi tudi ustrezno zaščito pred UVA žarki. Ker pa 100% zaščita pred UV sevanjem ne obstaja (tudi faktor SPF50 vas ščiti pred 98%, ne 100% UV sevanja) vedno svetujemo zaščito tudi z ustreznimi oblačili, kapo in seveda zadrževanjem v senci. 

 

PRAVILNA UPORABA IZDELKOV Z UV ZAŠČITO

 • Uporaba vsak dan. Da, nanos UV zaščite je potreben vsak dan. Poleti, pozimi, v sončnem, oblačnem ali deževnem vremenu. Kot smo se naučili, so UVA žarki vedno prisotni. Najbolje je, če se navadite, da je nanos kreme z zaščitnim faktorjem zadnji korak v vaši jutranji rutini nege. Ker ima večina krem z UV zaščito vlažilno osnovo, lahko večina ljudi preskoči uporabo "navadne" vlažilne kreme, razen, če opazite, da to vaša koža potrebuje. Namesto tega pred nanosom sončne kreme raje razmislite o uporabi seruma, obogatenega z antioksidanti, ki krepijo obrambo kože pred okoljskimi dejavniki.
 • Nanos primerne količine. Z UV ne varčujemo, saj sicer ne nudi dovolj zaščite. Pravilo za nanos je 2 polna prsta. To pomeni, da na iztegnjen kazalec in sredinec po dolžini iztisnemo kremo v ravni črti - to je količina, ki jo je potrebno nanesti na obraz in vrat. Pri naši priljubljeni peni z UV zaščito Evy Technology pa na dlan iztisnete količino pene v velikosti golf žogice.
 • Pogosto ponovno nanašanje. Nanos kreme bi morali ob izpostavljenosti soncu ponoviti vsakih nekaj ur. Posebej to velja, če se potimo, zmočimo, brišemo in podobno. Na povprečen dan, ki ga preživite večinoma v zaprtih prostorih, vam bo ustrezen jutranji nanos kreme zagotovil nekaj UV zaščite tudi na poti domov. Ponovno nanašanje čez ličila lahko rešujete tudi z izdelki v obliki spreja. Če ponovno nanašanje sredi dneva zveni preveč zapletemo, nikar ne obupajte in ne vrzite kreme v kot. Tako kot ni 100% zaščite pred UV sevanjem, tudi ne gre iskati popolnosti pri nanosu. Pomembnejša je konsistentnost - torej vsakodnevna uporaba. Zjutraj nanesite priporočeno količino kreme z dovolj visokim faktorjem in tako boste za svojo kožo naredili veliko.

Več o pravilnem nanosu kreme najdete v našem blog zapisu.

VIP PONUDBE IN NOVOSTI

Vpiši se na e-novice. Brez skrbi, novičke pošiljamo le,
ko imamo kaj zanimivega za povedati.
w