Košarica
0
V nakupni košari ni artiklov.

Koža je naš največji organ, zato moramo z njo ravnati skrbno in previdno. Predvsem moramo biti pozorni pri čiščenju kože in uporabi aktivnih sestavin, saj jo lahko poškodujemo. Tovrstne poškodbe se lahko kažejo v poškodovani kožni barieri, ki s seboj prinese kopico nevšečnosti.

 

Kaj sploh je kožna bariera?

Naša koža je sestavljena iz treh različnih slojev: povrhnjice, dermisa in podkožja, ki se med seboj precej razlikujejo. Kožo tako gradi zapletena mreža, s katero je zagotovljena obramba pred zunanjimi vplivi, hkrati pa skrbi za uravnavanje temperature in količino vode, ki se iz kože sprošča v okolje.

Naša kožna bariera je preprosto povedano tesnilo, ki zunanje plasti kože drži skupaj. Ko so te zunanje plasti zdrave, je koža mehka in napeta. Ko pa so poškodovane, je koža lahko videti pusto, je suha in ima neenakomerno teksturo.

Ko je kožna bariera poškodovana, koža nima več sposobnosti v sebi držati nujno potrebnih snovi, ki celice držijo skupaj: denimo ceramide, holesterol in maščobne kisline. To posledično vodi v izgubo vode, koža pa je vedno bolj izpostavljena zunanjim vplivom. Hkrati zdrava kožna bariera vpliva tudi na sposobnost izboljšanja znakov staranja in posvetlitve pigmentnih madežev, tako da so vsi naši trudi v smeri teh specifik v primeru poškodovane bariere lahko zaman.

 

Kaj povzroča poškodovano bariero?

Do poškodovane kožne bariere običajno pride zaradi zunanjih dejavnikov. Med glavnimi krivci so navadno:

 • čiščenje kože z neustreznimi čistilnimi sredstvi,
 • pretirana uporaba kozmetičnih izdelkov z aktivnimi sestavinami (pri tem je relevantna toleranca VAŠE kože, ne le splošna navodila za uporabo),
 • dolgotrajna in kontinuirana izpostavljenost soncu brez UV zaščite,
 • izpostavljenost dražilnim snovem in
 • nizka vlažnost zraka v okolju (to je težava posebej pozimi).

Kako skrbeti za svojo kožno bariero?

Ko govorimo o kožni barieri, je ključnega pomena preventiva – ponovna krepitev že poškodovane bariere je namreč vse prej kot preprosta. Da krepitev kožne bariere sploh ne bo potrebna, lahko pomagajo že naslednji nasveti za ohranjanje zdrave in močne kožne bariere:

 • Za čiščenje vedno uporabljajte mlačno vodo. Čiščenje s prehladno ali prevročo vodo namreč lahko kožo poškoduje.
 • Ne uporabljajte grobih mehanskih pilingov, ki lahko povzročijo mikropoškodbe. Namesto tega uporabite nežen kislinski eksfoliant.
 • Uporabljajte izdelke brez potencialnih dražečih snovi kot so dišave. Dišave in eterična olja namreč povzročajo povečano občutljivost kože in iz povrhnjice lahko odvzamejo ključne sestavine za vzdrževanje zdrave kožne bariere.
 • Ne pretiravajte z uporabo aktivnih sestavin, kot so AHA in BHA kisline, retinoidi ali drugi izdelki za zdravljenje aken. Nanašanje aktivnih sestavin v najvišji koncentraciji in uporaba več različnih aktivnih sestavin hkrati lahko vodi v povečano iritacijo kože ter posledično poškodbe bariere. Postopno poiščite frekvenco uporabe in koncentracijo sestavine, ki vam odgovarja, ter izdelkov z aktivnimi sestavinami ne uporabljajte v isti rutini, temveč jih razporedite na različne dni.
 • Zaščitite svojo kožo pred soncem – čisto vsak dan, ne glede na letni čas in ne glede na vreme. Izpostavljenost soncu je eden glavnih povzročiteljev poškodovane kožne bariere.

Kako vem, ali je kožna bariera poškodovana?

Ko kožna bariera ne deluje, kot bi morala, se lahko pojavijo različna kožna stanja, med katerimi so med drugim lahko:

 • suha in dehidrirana koža,
 • koža, ki se lušči,
 • srbečica in rdečica,
 • izredno občutljiva oziroma vneta področja na koži in
 • nenadni izbruhi mozoljev oziroma aken.

Kako popraviti poškodovano kožno bariero?

Prvi korak pri krepitvi poškodovane kožne bariere je prenehanje uporabe izdelkov z aktivnimi sestavinami. Nadomestite jih z nevtralnimi izdelki s sestavinami, ki obnavljajo kožo, kot so denimo maščobne kisline, holesterol, ceramidi in hialuronska kislina. Slednji so lahko tudi odlično dopolnilo rutini nege kože za vzdrževanje zdrave bariere.

Ob tem se je treba zavedati, da kožne bariere ne moremo popraviti čez noč. Čas obnavljanja je odvisen od razsežnosti poškodbe ter izbire pravilnih izdelkov, zahteva pa predvsem veliko potrpežljivosti.

Če potrebujete nasvet, kateri izdelek izbrati zase in za svoj tip kože, vam bomo z veseljem pomagali. Na našo ekipo se lahko obrnete na info@superskin.si, po telefonu na 01 438 26 00 oziroma na Facebooku ali Instagramu.

VIP PONUDBE IN NOVOSTI

Vpiši se na e-novice. Brez skrbi, novičke pošiljamo le,
ko imamo kaj zanimivega za povedati.
w