Košarica
0
V nakupni košari ni artiklov.

Retinol (bolj znan kot vitamin A) je brez dvoma odličen za vašo kožo. Ker pa retinol obstaja v veliko oblikah, je težko vedeti, katerega uporabiti. Je bolje poskusiti kozmetični retinol, ali je bolje prositi dermatologa za recept? Kako ga vključiti v vsakdanjo rutino nege kože? Brez skrbi, skupina raziskovalcev Paula's Choice vam lahko pomaga razkriti odgovore na vsa ta vprašanja (in še več!) na podlagi najnovejših raziskav. Preberite si več spodaj.

Kaj je retinol?

Retinol je drugo ime za celotno molekulo vitamina A. Šteje se za kozmetično sestavino, najdemo ga pa le v izdelkih za nego kože v prosti prodaji. Retinol se lahko razbije v manjše oblike vitamina A, ki ga najdemo v izdelkih za nego kože, ki pa se dobijo na recept.

Primer kozmetične oblike retinola v izdelkih za nego kože je retinil palmitat. Na splošno je čisti retinol bolj učinkovit od derivatov retinola.

Izdelki z retinolom, ki se dobijo na recept (na primer Renova ali Retin-A) vsebujejo aktivno sestavino tretinoin. Tretinoin je veliko močnejši od retinola, toda pogosto ga spremlja višja stopnja iritacije. 

 

Zakaj je retinol dober za mojo kožo?

Ne glede na to ali prihaja v kozmetičnem izdelku ali izdelku na recept, vitamin A v vseh svojih oblikah deluje kot celični komunikator. To pomeni, da lahko kot sestavina ukaže celici, da se obnaša in celo izgleda bolj normalno in mlajše. Ta vrsta komunikacije je izredno koristna, ko je vaša koža poškodovana od sonca, saj taka poškodba kože povzroči nezdrave, abnormalne in nefleksibilne kožne celice.

Ko dermatologi govorijo o retinolu na recept, mislijo na različne oblike vitamina A, ki se sme uporabljati samo v predpisanih zdravilih. Renova ali Retin-A sta najbolj znani obliki predpisanega retinola, ki vsebuje najbolj aktivno obliko, tretinoin (znan tudi kot retinolna kislina). Zavedamo se, da vas vsi ti izrazi lahko zmedejo, toda spodnji seznam bi vam znal olajšati razumevanje:

   • Retin-A Micro ima gelnato teksturo z mat učinkom in je najbolj primeren za mastno kožo, nagnjeno k aknam.
   • Renova ima lipidno teksturo in se ga ponavadi predpisuje za kožo z gubami ali kožo poškodovano od sonca.
   • Tri-Luma vsebuje tretinoin v kombinaciji s hidrokinonom, predpisuje pa se ga za hiperpigmentacijo in melazmo.   
   • Atralin, Avita, Altinac, Refissa, in Tretin-X so ostali izdelki s tretinoinom, ki se predpisujejo na recept.
   • Tretinoin je na voljo tudi kot generični izdelek, ki je ravno tako učinkovit kot so izdelki s tretinoinom drugih blagovnih znamk.  

Ne glede na blagovno znamko ali teksturo, se tretinoin bori proti gubam, neenakomernemu tenu kože in aknam. Izbira primernega tretinoina mora temeljiti na priporočilu vašega zdravnika in do neke mere vaše osebne preference.

 

Druge oblike retinola, ki se predpisujejo na recept (retinoidi)

Poleg aktivne sestavine tretinoin, ki jo najdemo samo v izdelkih, predpisanih na recept, obstajata še dve pogosti obliki vitamina A. To sta Differin, ki vsebuje adapalen, in Tazorac, ki vsebuje tazaroten. Oba izdelka se največkrat predpisujeta za zdravljenje aken. Obe učinkovini naj bi podobno kot tretinoin pomagali tudi pri glajenju gubic, toda za razliko od tretinoina nista podprti s toliko raziskavami.

Priporočamo vam naslednje izdelke

Paula’s Choice
61,00 €
Paula’s Choice
57,00 €

 

Retinol – je zame bolj primeren tisti na recept?

Retinol je v vseh svojih oblikah odličen za preprečevanje znakov staranja, ravno tako pa učinkuje tudi pri že vidnih znakih staranja. Da bi bila molekula v kozmetičnih izdelkih učinkovita, se mora razbiti na aktivne oblike (tretinoin), tako kot se nahajajo v izdelkih, predpisanih na recept.  Vsi izdelki z retinolom, ki jih priporoča skupina raziskovalcev Paula's Choice, so zasnovani, da počnejo ravno to.

Spodnja dejstva si je dobro zapomniti, ko izbirate pravo obliko retinola za vaše potrebe:

   • Izdelki na recept, ki vsebujejo retinol so močnejši in delujejo hitreje. Kozmetični retinol rabi dalj časa, da razvije pravi učinek, toda na dolgi rok je učinek obeh enak.
   • Izdelki na recept, ki vsebujejo tretinoin so bolj nagnjeni k draženju kože. Pri nekaterih uporabnikih draženje ne pojenja, zato zanje uporaba takih izdelkov ni priporočljiva.
   • Kozmetični retinol načeloma ne draži kože, toda ker se molekule retinola v koži še vedno razbijajo na manjše aktivne učinkovine (da dosežejo učinek tretinoina), lahko tudi ti izdelki potencialno dražijo kožo.
   • Potrebno je veliko eksperimentiranja, da ugotovite, kako pogosto nanašanje pri vas deluje najbolje; pri večini je uporaba retinola 2-3 krat tedensko čisto dovolj, medtem ko nekateri retinol uporabljajo vsak dan.

 

Ali lahko uporabljam AHA in BHA kisline medtem ko uporabljam Retinol?

Pogosto zmotno prepričanje glede retinola je ta, da na koži deluje kot piling. Vitamin A/retinol v kateri koli obliki ne učinkuje enako kot AHA in BHA kisline. AHA in BHA kisline odluščijo površinsko plast odmrlih celic in izboljšajo stanje kože, ki je poškodovana od sonca in/ali kože z genetsko odebeljenimi celicami.

Retinol je celični komunikator, ki pove kožnim celicam, da ustvarijo zdrave, mlajše celice in lahko izboljša nastajanje novih kožnih celic. Retinol ni eksfoliant ali piling.

Retinol, tako v kozmetičnih izdelkih kot v izdelkih na recept, lahko povzroča luščenje kože. Zaradi tega stranskega učinka, ki ga ima retinol, ljudje pogosto zmotno mislijo, da deluje kot piling oziroma eksfoliant. Luščenje kože pa še NI (prava) eksfoliacija. Aha in BHA kisline pomagajo koži pospešiti naraven proces delovanja, luščenje kože pa ni tako naravno, kajne? Namesto luščenja torej po uporabi AHA in BHA kislin vidite le gladko, prenovljeno kožo in zdrav sijaj.

Za najboljše rezultate pri glajenju gubic in staranju kože je idealna uporaba obeh – izdelka z AHA / BHA in retinola.

 

Kako uporabljati retinol na recept?

Spodaj smo zapisali navodila kako vključiti izdelke z retinolom na recept (z aktivno sestavino tretinoin) v vsakdanjo nego kože:

   • Očistite kožo, nanesite tonik in eksfoliant kot ste navajeni
   • Nanesite izdelek z retinolom, ki vam ga je predpisal zdravnik
   • Če uporabljate izdelke za posvetlitev kože, jih nanesite po retinolu
   • Nadaljujte nego z vlažilno kremo in /ali serumom, ki ju lahko nanesete tudi okrog oči

Nasveti:

 • Da bi kožo navadili na močan retinol na recept, ga nanesite vsak drug dan, vedno zvečer (sončna svetloba deaktivira aktivno sestavino)
 • Če vaša koža prenese, ga lahko začnete postopoma nanašati vsak dan, toda vedno zvečer
 • Manj je več – za nanos po celem obrazu je dovolj količina v velikosti graha
 • Nikoli ne nanašajte tretinoina istočasno z **benzoil peroksidom. Ta kombinacija deaktivira tretinoin.

*Enaka navodila veljajo za Differin in Tazorac.**Izjema je Differin, ko ga uporabljamo za boj proti aknam. V tem primeru ob uporabi z benzoil peroksidom ostane učinkovit.

 

Kaj moram še vedeti?

   • Izdelki z retinolom se lahko nanašajo okrog oči z izjemo vek in direktno pod obrvmi.
   • Ker se benzoil peroksid ne sme nanašati istočasno kot predpisani tretinoin, nanesite benzoil peroksid zjutraj.
   • Uporaba kozmetičnih izdelkov z retinolom in retinola na recept ni izključljiva. Vrstni red nanosa ni pomemben.
   • Če opazite znake razdraženosti (luščenje, rdečica, občutljivost) ne povečajte količine nanosa izdelkov z retinolom in ne povečajte/zmanjšajte pogostosti nanosa!

Pomembna opomba: Ob uporabi kakršnekoli oblike retinola je nujna uporaba sončne kreme z zaščitnim faktorjem vsaj 15! Tudi najmočnejše anti-aging sestavine ne bodo učinkovale tako kot bi morale, če boste pozabili na zaščito pred soncem, saj so ravno poškodbe zaradi sonca tiste, ki naredijo koži največ škode in jo tudi najbolj postarajo! Za najboljše rezultate uporabljajte retinol z drugimi izdelki proti staranju, ki vsebujejo odlične sestavine kot so antioksidanti, sestavine, ki popravljajo kožne celice in različne celične komunikatorje kot je niacinamid. Kljub temu, da retinol uživa status superzvezde, je boj proti staranju kože kompleksen proces , kjer ena sama sestavina ni dovolj.

 

Viri literature: Sources: Dermatologic Surgery, June 2010, pages 829–840; Journal of Cellular Physiology, August 2009, pages 427–439; Journal of Southern Medical University, February 2009, pages 217–219; Clinics in Dermatology, November-December 2008, pages 633–635; Acta Poloniae Pharmaceutica, January–February 2008, pages 85–91; Clinical Interventions in Aging, Volume 1, Issue 4, 2006, pages 327–348; Skin Pharmacology and Physiology, June 2006, Epublication; Drugs, Volume 65, Issue 8, 2005, pages 1,061–1,072; British Journal of Dermatology, September 1998, page 8; and Journal of the American Academy of Dermatology, March 1997, pages S27–S36. - See more at: http://www.paulaschoice-eu.com/learn/prescription-retinoids-which-one-to-use/#sthash.2OLrgptb.dpuf

VIP PONUDBE IN NOVOSTI

Vpiši se na e-novice. Brez skrbi, novičke pošiljamo le,
ko imamo kaj zanimivega za povedati.
w