Košarica
0
V nakupni košari ni artiklov.

Retinol: Veliki vodič po retinoidih s praktičnimi nasveti

Ko govorimo o retinoidih, govorimo o skupini sestavin, saj so retinoidi krovni izraz za vitamin A (retinol) in njegove derivate. Retinodi se v dermatologiji uporabljajo že več kot 60 let in so tako ena izmed najbolje raziskanih sestavin kozmetičnih izdelkov. Upravičeno: pravilna in redna uporaba retinoidov lahko namreč opazno izboljša videz vaše kože.

“Zakaj sploh potrebujem retinol?”

Zakaj se vsaka bolj poglobljena debata o negi kože hitro premakne k retinolu in retinoidom? Ker gre za izjemno učinkovito in klinično raziskano sestavino z izjemnimi in opaznimi učinki na koži.

Raziskave kažejo, da so retinoidi lahko zelo učinkoviti pri številnih kožnih nevšečnostih:

 • izboljšajo lahko stanje aknaste kože;
 • pomagajo pri bledenju različnih hiperpigmentacij in madežev;
 • zmanjšujejo videz gub ter
 • izboljšujejo stanje fotopoškodb ter prezgodnjih znakov staranja.

Oblike retinoidov in kako delujejo

Najbrž ste že kdaj poskušali primerjati različne izdelke z retinoidi. Ste bili kdaj zmedeni, ko ste ugotovili, da ni vse samo “retinol”, temveč gre za več različnih oblik? Razumemo vas in v nadaljevanju bomo zadevo poskušali razložiti karseda enostavno. 

Najprej je nujna kratka lekcija iz biologije: retinojska kislina ima sposobnost direktne komunikacije s celicami. Poenostavljeno povedano, celicam “naroči” spremembe kot so npr. povečajte sintezo kolagena, pospešite obnovo kožnih celic … ter tako skrbi za bolj napeto in sijočo kožo.

To pa ne pomeni, da je to edina učinkovita oblika. V koži imamo namreč encime, ki vse oblike retinoidov pretvorijo v biološko aktivno obliko – že omenjeno retinojsko kislino. To se zgodi v več korakih. Koliko korakov zahteva pretvorba, je odvisno od posamezne oblike retinoida:

 • Retinal estri potrebujejo 3 korake pretvorbe. Prepoznamo jih predvsem po imenu Retinyl. Najprej se pretvorijo v retinol, nato v retinal in šele nato v retinojsko kislino. Njihovo delovanje je v veliki večini zgolj antioksidativno. Maksimalna koncentracija v kozmetičnih izdelkih: 0,3 %
 • Retinol potrebuje 2 koraka pretvorbe. Maksimalna koncentracija kozmetičnih izdelkih: 1 %
 • Retinaltehid oziroma retinal potrebuje en korak pretvorbe. Maksimalna koncentracija kozmetičnih izdelkih: 0,3 %
 • Tretin0in oziroma retinojska kislina ne potrebuje pretvorbe. Maksimalna koncentracija kozmetičnih izdelkih: odvisna od recepta, do 0,1 %

Retinojska kislina je v Sloveniji in v številnih drugih državah registrirana kot zdravilo in zahteva veliko mero previdnosti, saj so lahko posledice nepravilne uporabe precej zoprne.

Je retinol primeren za mojo kožo?

Retinoidi so načeloma primerni za vse tipe kože, izbrati pa je treba pravo koncentracijo. Začetnikom vedno priporočamo nižje koncentracije (denimo 0,1 % retinola) in oblike retinoidov, ki so več korakov od retinojske kisline, medtem ko lahko izkušeni uporabniki retinoidov posegate tudi po višjih koncentracijah, če jih vaša koža seveda dobro prenaša in vedno s postopnim, počasnim uvajanjem. (Več v nadaljevanju članka.)

Ob uporabi retinoidov namreč koža lahko postane bolj občutljiva in suha, nekateri opazijo tudi luščenje – gre za razmeroma normalen stranski učinek, ki pa ga nekateri tipi kože, sploh občutljiva, težje prenašajo. V tem primeru je smiselno razmisliti o izdelku z nižjo koncentracijo retinola. Hkrati se lahko na začetku uporabe retinoidov kot stranski učinek pojavi tako imenovani »purging« oziroma izbruh nečistoč, ki lahko traja tudi nekaj tednov.

Včasih se zgodi tudi, da koža tudi po počasnem uvajanju in nižjim koncentracijam enostavno ne prenaša retinoidov. Prav tako je uporaba retinoidov odsvetovana v času nosečnosti in dojenja. V tem primeru lahko posežete po drugih sestavinah za anti-age nego, npr. peptidih: https://www.superskin.si/obraz/serumi/serumi-in-boosterji-s-peptidi.html

Pomembno: pred nanosom kateregakoli izdelka z aktivnimi sestavinami na obraz priporočamo tako imenovani »patch test«. Izdelek nanesite na notranjo stran podlahti in opazujte njeno reakcijo.

Retinoidi in akne

Zdravljenje aken je najstarejši razlog uporabe retinoidov v dermatologiji in kozmetiki. V 80. letih 20. stoletja pa so v študiji, v kateri so raziskovali učinke zdravljenja aknen pri odraslih ženskah, zaznali še en, zelo želen učinek – mladostnejši videz kože in tako so retinoidi postali izjemno priljubljeni.

Pri hujši obliki aken dermatologi še danes pogosto predpišejo zdravljenje s sistemskimi retinoidi (v obliki tablet) in/ali antibiotiki. Za zdravljenje blagih do zmernih stanj pa so lahko zelo uspešni tudi retinoidi v kozmetičnih produktih, ki se proti aknam bojujejo na tri načine:

Geek & Gorgeous
13,80 €

Retinoidi in angi-aging

Z leti koža proizvaja vse manj elastina, kolagena in drugih pomembnih snovi, kar se kaže z vidnimi znaki staranja. Koža ni več tako napeta, pojavijo se gubice in kasneje tudi globoke gube. 

A prava nega za kožo je kakor zaljubljenost za dušo - pomladi navznoter in navzven. ???? Drobne molekule retinoidov prodrejo skozi povrhnjico (zunanja plast kože) vse do dermisa (srednja plast kože), kjer nastajajo vlakna kolagena in elastina. V tej plasti retinoidi pomagajo nevtralizirati proste radikale in povečajo proizvodnjo kolagena in elastina, kar ustvari učinek polnosti. Zmanjšajo se gubice, gube in videz razširjenih por. Hkrati pa imajo retinoidi učinek tudi na površini kože, kar lahko dodatno izboljšajo teksturo in njen ten, pa tudi njeno hidracijo.

In nenazadnje: če v preteklosti niste bili zelo vestni pri uporabi SPF zaščite ter ste si pridelali kakšno hiperpigmentacijo ali madež, retinoidi lahko pomagajo tudi pri tem.

Paula’s Choice
68,00 €
Transparent Lab
18,95 €
Theramid
34,95 €

Uvajanje retinola – kje začeti?

Če ste članek prebrali do te točke, ste gotovo že dodobra ogreti za uvedbo retinoidov v vašo rutino, obenem pa vas morda skrbijo omenjeni stranski učinki. Brez skrbi, marsikaj lahko storimo, da bo uvedba retinoidov prijetnejša in bolj varna.

Prvi korak pri izogibanju stranskim učinkom ob uporabi retinoidov je izbira ustrezne koncentracije in ustrezno uvajanje izdelka v rutino, sledi pa tudi ustrezni nanos izdelka ter ustrezna podporna nega.

Kakšno koncentracijo in obliko retinoidov izbrati?

Odvisno od izkušenosti, pa tudi tipa in stanja kože.

V nadaljevanju so nasveti konkretno za retinol, saj je najbolj pogost v kozmetičnih izdelkih, ostali derivati pa imajo pri opisu jakosti običajno napisano primerjavo z njim.

 1. Če še nikoli niste uporabljali retinoidov ali pa je vaša koža suha in občutljiva, izberite retinol v koncentraciji od 0,01-0,03 %.
 2. Če ste retinoide ali aktivne sestavine že uporabljali in se spopadate z neenakomernim tenom in teksturo kože ali pa če opažate prve znake staranja, se lahko odločite za retinol v koncentraciji od 0,03-0,2 %.
 3. Če ste že izkušeni uporabniki retinola in imate težave, kot so globoke gube in neenakomeren ten kože, lahko posežete po koncentracijah od 0,3-1 % retinola oziroma po izdelkih z retinalom.

Ali bodo ob uporabi retinojske kisline na koži opazni boljši učinki?

Retinojska kislina (torej retinoid, ki ga dobite na recept) je močnejša in sprva morda res malo deluje hitreje od kozmetičnih izdelkov. Na dolgi rok je učinek obeh lahko enak, vendar je pri kozmetičnih izdelkih s kompleksnejšimi formulacijami precej manjša možnost draženja kože.

Ne glede na koncentracijo je pri uporabi retinoidov potrebna previdnost:

 • Prva dva tedna svetujemo uporabo vsak tretji večer in da v tisti rutini ne uporabljate nobenih drugih izdelkov z aktivnimi sestavinami.
 • Po tem obdobju, če koža izdelek dobro prenaša, lahko ostanete na uporabi vsak tretji večer ali pa preidete na vsak drugi večer.
 • Kot pri vsaki negi, je tudi pri retinoidih potrebnega nekaj eksperimentiranja, da najdemo frekvenco nanosa, ki naši koži odgovarja. Pri večini je uporaba retinoidov dva- do trikrat tedensko več kot dovolj, medtem ko nekateri retinoide lahko uporabljajo vsakodnevno.

Ob uporabi retinoidov je namreč naša koža še bolj občutljiva na škodljive UV žarke kot sicer. Nezadostna zaščita tako lahko povzroči fotopoškodbe in razgradnjo kolagena. Tako ob neprimerni zaščiti pred soncem ne samo, da ne moremo pričakovati učinkov retinoidov, ampak se stanje kože lahko še dodatno poslabša!

Pomembni koraki pri uvajanju retinoidov

 1. Če uporabljate višjo koncentracijo izdelka z retinolom ali morda celo retinojsko kislino, zaščitite predele okrog ustnic, nosu in oči. To lahko storite z bogato nevtralno kremo ali kremo za okolico oči.
 2. Uporabite majhno količino izdelka - sledite navodilom na embalaži! Manjša količina je več kot dovolj za celoten obraz, saj vidne rezultate na koži prinese konsistenca in ne količina nanešenega izdelka.
 3. Izdelek nanesite na popolnoma suh obraz. Če ga boste nanesli na vlažen obraz, bo hitreje prodrl v kožo, posledično pa je občutno večja možnost draženja.

Če je vaša koža izredno občutljiva, lahko tudi (seveda v skladu z navodili proizvajalca) izdelke z retinolom namažete čez vlažilno kremo ali pa uporabite tako imenovano sendvič metodo – nanesete vlažilno kremo, nato retinoid in nato spet plast vlažilne kreme.

Občutljivost in suhost kože ob uporabi retinoidov lahko zmanjšate z ustrezno podporno nego, sploh v času uvajanja izdelka v rutino. To naj bodo nevtralni izdelki, bogati s ceramidi, omega maščobnimi kislinami ...

To je nekaj naših najljubših izdelkov za kombinacijo z retinoidi:

Primer rutine z retinoidi:

S čim lahko kombiniram retinoide?

Naš prvi nasvet je, da upoštevate navodila proizvajalca izdelka, ki ga uporabljate.

Sicer zaradi stranskega učinka luščenja pogosto velja prepričanje, da tudi retinoidi na koži delujejo kot eksfolianti, vendar ne delujejo enako kot AHA in BHA kisline. Uporabo AHA in BHA kislin v isti rutini z retinoidi v splošnem odsvetujemo, sploh pri uporabi višjih koncentracij.

Načeloma svetujemo tudi, da retinoidov (vsaj na začetku) ne kombinirate z drugimi aktivnimi sestavinami, saj je to lahko za kožo hitro preveč in se lahko odzove z iritacijo.

--

Verjamemo, da bo z zgornjimi nasveti izbira retinoida in uporaba preprostejša in bolj učinkovita. Če  potrebujete nasvet ali imate dodatno vprašanje, vam bomo z veseljem pomagali! Na našo ekipo se lahko obrnete na info@superskin.si, po telefonu na 01 438 26 00 oziroma na Facebooku ali Instagramu.

VIP PONUDBE IN NOVOSTI

Vpiši se na e-novice. Brez skrbi, novičke pošiljamo le,
ko imamo kaj zanimivega za povedati.
w