Košarica
0
V nakupni košari ni artiklov.

Ne glede na to kako čudno se sliši, suha koža nima nič skupnega s pomanjkanjem vlažnosti. Študije, ki so merile vsebnost vode v suhi koži v primerjavi z normalno ali mastno kožo, niso pokazale pomembnih razlik med njimi. Dodajanje več vlažnosti suhi koži ni nujno najboljša stvar. Če karkoli, je preveč vlažnosti, kot je na primer predolgo namakanje v kadi za kožo slabo, saj poškoduje zunanje plasti kože, rezultat pa je suha, dehidrirana in luskasta koža.

 

Zakaj je vaša koža suha

Glavni razlog zakaj koža postane suha je ponavadi poškodba. Zgodi se namreč, da zunanja plast kože zgubi zmožnost vzdrževanja normalnega nivoja vlažnosti. Največkrat se to zgodi zaradi poškodb od sonca in do neke mere uporabe izdelkov za nego kože, ki vsebujejo dražeče sestavine in sestavine, ki kožo izsušujejo.

Ali ste kdaj opazili, da so deli telesa, kjer nimate poškodb od sonca (ponavadi so to predeli, ki večinoma niso izpostavljeni soncu) le redko, če sploh kdaj, suhi (poglejte na primer notranjo stran vaših rok)? To je zato, ker predeli, ki imajo malo ali sploh nimajo poškodb od sonca, nimajo težav, ki jih za seboj pusti dolgoletna kumulacija izpostavljanja nevarnim sončnim žarkom.

 

Kako negovati suho kožo

Suha koža potrebuje sestavine, ki obnavljajo in popravljajo poškodovani zaščitni sloj kože, da lahko prične delovati bolj zdravo in da lahko vzdržuje zdravo raven vode. Spodaj si preberite nekaj najboljših nasvetov kako prekiniti začaran krog suhe kože.

Prvi korak je, da ustavite poškodbe zunanje plasti kože, tako da se izogibate:

 • Milom (vseh vrst in vsemu kar prihaja v trdi obliki)
 • Agresivnim čistilnim sestavinam kot je natrijev lauril sulfat (sodium lauryl sulfate) ali natrijev C14-16 olefin sulfona (sodium C14-16 olefin sulfonate)
 • Izdelkom, ki vsebujejo dražeče sestavine (alkohol, poprova meta, mentol, meta, citrusi, evkaliptus, dišave)
 • Umivanju z vročo vodo
 • Agresivnim mehanskim pilingom
 • Gobicam za umivanje

Naslednji koraki bodo pripomogli, da se bo vaša koža pričela obnašati tako kot se je preden je postala poškodovana od sonca:

 • Dnevno uporabljajte UV zaščito, tudi pozimi. Poškodbe od sonca namreč počasi delajo vašo kožo manj odporno, ker ne more več zdrževati vlažnosti ali izgledati gladko.
 • Uporabljajte vlažilne kreme z odličnimi sestavinami – vlažilne kreme naj vsebujejo antioksidante, sestavine, ki lahko zadržujejo vodo, sestavine, ki kožo obnavljajo ter pomirjevalne sestavine. Za zagotovitev stabilnosti teh sestavin ne kupujte izdelkov v prozornih ali steklenih posodicah.
 • Uporabljajte hidroksi kisline – luščenje odmrlih celic in tvorjenje novih (eksfoliacija) je normalno delovanje zdrave kože, vendar zaradi poškodb od sonca lahko vaša koža potrebuje pomoč pri tem opravilu. Dobro formuliran izdelek z alfa hidroksi kislinami (AHA) ali beta hidroksi kislinami (BHA) vaši koži pomaga pri lažjem odstranjevanju nabranih odmrlih kožnih celic in nadomeščanju teh z zdravimi in bolj gladkimi.
 • Pri zelo suhi koži lahko uporabite čista rastlinska olja kot je olivno olje ali laneno olje, ki ju nanesete po vlažilni kremi čez suhe predele.
 • Ne pozabite na vaše ustnice. Ustnice imajo najmanjšo naravno sposobnost, da ostanejo gladke in mehke. Podnevi večkrat na ustnice nanesite balzam, šminko ali glos. Zvečer, pred spanjem pa nahranite ustnice s hranljivim balzamom.
 • Nikoli ne uporabljajte izdelkov, ki vsebujejo iritante ali sestavine, ki kožo izsušujejo. Vendar pa saj to že veste, kajne?
 • Konstantno izpostavljanje suhemu okolju, mrzlemu vremenu ali zraku iz grelcev ali klimatskih naprav je tudi lahko problematično, saj škodujejo zaščitnemu sloju kože. Vlažilec zraka v vašem domu lahko naredi ogromno razliko!

Priporočamo vam naslednje izdelke

Paula’s Choice
36,00 €

Ali pitje vode pomaga pri suhi koži?

To je eden izmed lepotnih mitov, ki kar noče oditi iz naših glav. Pa vendar poglejmo dejstva: čeprav je pitje osmih kozarcev vode na dan odlično za vaše telo, pa ne deluje pri izboljšanju ali zmanjšanju suhe kože. Pomislite, če bi to držalo in bi za rešitev suhe kože preprosto le spili osem kozarcev vode na dan, noben na svetu ne bi imel več težav s suho kožo, vlažilne kreme pa bi se prenehale prodajati.  

Vzroki in nega suhe kože so precej bolj kompleksni kot le pitje vode. Seveda, pazite tudi na to, da ne spijete preveč pijač, ki vodijo v dehidracijo, z alkoholom in kofeinom v prvi vrsti. Uravnotežen in zmeren vnos kave ali na primer rdečega vina s primerno količino vode, bo zmanjšalo učinke dehidracije, ki jih lahko imata omenjeni pijači na vaše telo.

 

Viri: Dermatologic Therapy, 2004, 17 Suppl. 1:43-8; Skin Research and Technology, November 2003, 306–311; American Journal of Clinical Dermatology, April 2003, strani 771–788; Journal of the American Academy of Dermatology, March 2003, strani 352–358.

VIP PONUDBE IN NOVOSTI

Vpiši se na e-novice. Brez skrbi, novičke pošiljamo le,
ko imamo kaj zanimivega za povedati.
w