Košarica
0
V nakupni košari ni artiklov.

O vlaženju kože se najpogosteje pogovarjamo, ko govorimo o zimski negi kože, pa čeprav gre za nepogrešljiv korak v negi kože skozi vse leto. Vlaženje je namreč ena izmed osnov nege, vendar se v poplavi informacij in izdelkov lahko hitro izgubimo in ne vemo, kaj izbrati za naš tip kože. 

Ali vlaženje potrebuje samo suha koža? 

Še vedno pogosto zasledimo trditev, da je treba vlažiti samo suho kožo, ob kateri imamo občutek zategovanja in morda celo luščenja. Vendar ni čisto tako. Praktično vsaka koža ima lahko opazne koristi od vlaženja, ne glede na njen tip in stanje.  

Pomembno je, da izberete izdelke, ki so primerni za vaš tip kože – da torej denimo za suho kožo ne izberete fluidnih tekstur in za mastno kožo ne posegate po bogatih, kremastih teksturah. Na teksturo izdelka vplivajo sestavine, ki jih bomo v nadaljevanju podrobneje spoznali, z njihovo pomočjo pa tudi sam mehanizem vlaženja. 

Različne vlažilne sestavine 

Za vlaženje kože z vzajemnim delovanjem skrbijo emolienti, humektanti in okluzivi. Vsi trije skrbijo za navlaženo, voljno kožo, a vsak na svoj način. 

Humektanti oziroma hidrofilni vlažilci skrbijo za vlaženje kože, in sicer na dva načina – v primeru nizke zračne vlage vodo vežejo iz nižjih plasti kože, če pa je zračna vlaga visoka, jo vežejo iz okolice. Ker humektanti nase vežejo vodo, je (v večini primerov in formulacij) priporočljivo, da jih nanesemo na vlažno kožo in jih z naslednjim korakom nege v kožo “zaklenemo”. 

Geek & Gorgeous
9,50 €
Paula’s Choice
45,00 €

Emolienti skrbijo za vlaženje oziroma mehčanje kože. V koži nadomeščajo izgubljeno vlago, in sicer tako, da preprečujejo izhlapevanje vode s površine kože. Zapolnijo razpoke med celicami in tako v roženi plasti kože nadomeščajo lipide. 

Emoliente velikokrat nanesemo čez izdelke, ki vsebujejo pretežno humentante (torej denimo lahke vlažilne serume na bazi hialuronske kisline ali glicerina). S tem vlago zaklenemo v kožo in poskrbimo, da nam ne uide. Med emolienti pogosto najdemo sestavine, kot so karitejevo maslo, ceramidi, omega maščobne kisline in različna olja.  

The Ordinary
10,70 €
Paula’s Choice
45,00 €

Okluzivi imajo nekatere podobne značilnosti kot emolienti, vendar pa ustvarijo še gostejši ščit na koži za preprečevanje transepidermalne izgube vode. Med najpogostejše okluzive uvrščamo mineralna olja, lanolin in voske.  

Kakšna je torej razlika med humektanti, emolienti in okluzivi? Humektanti nase vežejo vodo in zadržujejo njeno ustrezno ravnovesje, emolienti pa zagotavljajo, da ta voda ne izhlapi iz kože. Okluzivi pa na koži ustvarijo še močnejši film in še konkretnejše preprečujejo izgubo humektantov oziroma vlage iz kože. 

Kje začeti?

Če si šele vzpostavljate rutino nege kože in z izbiro negovalnih izdelkov šele začenjate (ali pa si preprosto želite čim krajše rutine), verjamemo, da je težko začeti. Pri tem vam lahko pomaga nekaj preprostih nasvetov. 

Zjutraj se osredotočite predvsem na nanos SPF kreme v zadostni količini, ki je ključni korak jutranje rutine. Če imate občutek, da vam to ne nudi dovolj vlage, lahko pod SPF kremo na vlažno kožo nanesete še izdelek s humektanti (denimo serum s hialuronsko kislino).  

Še bolj pa se na vlaženje kože osredotočimo v večerni rutini, kjer lahko uporabite tudi malenkost bogatejšo nočno kremo, pod katero lahko po potrebi nanesete tudi serum s humektanti.  

 

Kako ustrezno uporabljati vlažilne proizvode? 

“Zaklepanje”, za katerega ste morda že kdaj slišali, je pogovorni izraz za nanos emolientov ali okluzivov, ko jih nanesemo čez izdelke, ki vsebujejo pretežno humektante. S tem poskrbimo, da vlaga ostane v naši koži in ne izhlapi v zrak. 

Če v svoji rutini uporabljate denimo samo vlažilno kremo oziroma SPF kremo, zaklepanje v kožo ni potrebno, saj tovrstni izdelki večinoma že vsebujejo kombinacijo skupin vlažilnih sestavin.  

Zaklepanje z bogatejšimi izdelki, ki vsebujejo tudi emolientne sestavine, pa je potrebno v primeru nanosa vodnih ali gelastih vlažilnih tonikov, esenc, serumov in gelov ali pa če imate zelo suho kožo in ste ugotovili, da vam to prija. 

Ali se moja koža lahko navadi vlaženja in postane “lena”? 

Ne, koža se vlaženja ne more navaditi, saj mehanizmi našega telesa ne delujejo na tak način. Kot moramo za ohranjanje zdravega telesa vsak dan spiti dovolj vode, moramo poskrbeti tudi za optimalno zdravje kože – vendar na malenkost drugačen način.  

Koža s staranjem namreč izgublja sposobnost, da ostane naravno hidrirana in navlažena. Do tega pride iz različnih razlogov, med katerimi sta najpogostejša starost in poškodbe zaradi UV sevanja. Svojo vlogo pa igrajo tudi zunanji vplivi, med katerimi so tudi temperature – tako denimo pozimi prej čutimo posledice dehidrirane in suhe kože kot denimo poleti. 

Poleg tega se lahko s suho kožo soočamo tudi zaradi uporabe neprimernih izdelkov za nego kože – denimo grobih in abrazivnih mehanskih pilingov, premočnih aktivnih sestavin, grobih čistilnih sredstev in pretirano odišavljenih izdelkov. To lahko vodi v poškodovano kožno bariero in posledično v večjo suhost ter občutljivost kože.  

Zato je smiselno poiskati glavni vzrok suhe kože in to problematiko nasloviti s primernimi izdelki – nanje se koža ne bo navadila in jih (če gre za nevtralne vlažilce brez aktivnih sestavin) brez težav uporabljate vsakodnevno. 

Če povzamemo: 

Naša koža, tudi če je mastna, vlaženje potrebuje celo leto.  

Ob tem pa se z letnimi časi in različnimi stanji kože spreminjajo tudi njene potrebe, zato ni nujno, da poleti potrebujemo enako količino vlaženja kot denimo pozimi. Ravno tako ni nujno, da nam bodo celo leto ustrezale enake teksture – zato lahko poleti posežete po lahkotnejših teksturah in morda kakšni plasti vlaženja manj kot denimo pozimi, še vedno pa je pomembno, da kožo vlažite. 

Humektante pogosto nanašamo na malenkost vlažno kožo in jih nato zaklenemo z emolienti ali okluzivi ter tako preprečimo izhlapevanje vlage in ji omogočimo delovanje. 

Primer rutine za hidracijo kože: 

Verjamemo, da bo z zgornjimi nasveti vlaženje kože preprostejše. Če  potrebujete nasvet ali imate dodatno vprašanje, vam bomo z veseljem pomagali!Na našo ekipo se lahko obrnete na info@superskin.si, po telefonu na 01 438 26 00 oziroma na Facebooku ali Instagramu. 

VIP PONUDBE IN NOVOSTI

Vpiši se na e-novice. Brez skrbi, novičke pošiljamo le,
ko imamo kaj zanimivega za povedati.
w